5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Připravujeme čerstvé domácí pečivo: Křupavé domácí rohlíky jsou synonymem pro čerstvost a pohodlí domova. Když se z kuchyně line vůně čerstvě upečeného pečiva, tak to chuťové buňky startují. Zlatavá kůrka těchto rohlíků je nejen radostí pro oko, ale i slastí pro jazyk.

Domácí rohlíky jsou ideální k rodinné snídani, na svačinu pro děti do školy, či k večeři, když není čas na vaření teplého jídla. Nejlepší na nich je, že posyp si každý může udělat podle své chuti – s mákem, sezamem nebo prostě jen tak. Takový čerstvě vytažený rohlík z trouby namazaný máslem to je bomba.
Na rohlíkách je úžasný to, že jsou důkazem, že některé z nejlepších věcí v životě jsou ve skutečnosti velmi jednoduché a levné. V tomto receptu pečivo stříkáme vodou a díky tomuto procesu pečivo déle vydrží měkké.

Foto: cooky.cz, Recept na čerstvé domácí rohlíky

Recept na Domácí křupavé rohlíky

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 15 minut
Kynutí 1 hodina 30 minut
Porcí 11 kusů
Příprava Vám zabere 10 minut, kynutí 1 hodinu + 30 minut na plechu, pečení 15 minut.

Potřebné vybavení

  • Trouba
  • Kuchyňský robot

Suroviny

  • 500 g hladké mouky (špaldové mouky)
  • 20 g droždí (půl kostky čerstvého droždí nebo 1 balíček sušeného droždí)
  • 250 ml vlažné vody
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 40 g sádla (rozpuštěného, vlažného)
  • posyp: kmín, mák, sezamové semínka

Postup 

  • Nejprve si uděláme kvásek, jak tomu bývá u kynutého těsta. Vlažnou vodu přelijeme do větší mísy, do vody rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru, vše promícháme
  • Následně do mísy nasypeme mouku, sůl a přilijeme vlažné sádlo. Vše důkladně prohněteme, kdo má kuchyňského robota, nechá pracovat robota. ?
  • Jakmile budeme mít krásné hladké těsto, přikryjeme mísu utěrkou. Těsto necháme kynout při pokojové teplotě cca 1 hodinu, těsto by mělo být jednou tak velké minimálně. Kdo nemá čas, dá mísu s těstem do hrnce s teplou vodou a do 30 minut máme těsto vykynuté
  • Jakmile těsto vykynulo, přendáme těsto na vál a rozdělíme ho na 11 stejně velkých dílků
  • Každý jednotlivý dílek vyválíme do tvaru trojúhelníku a zarolujeme do tvaru rohlíku (viz. video). Hotový rohlík přendáme na plech vyložený pečícím papírem
  • Když máme plech plný přikryjeme ho utěrkou a hotové rohlíky necháme kynout dalších 30 minut
  • Nyní si předehřejeme troubu na 200 stupňů, pokud nemáte kombinovanou troubu s párou, dáme na dno trouby pekáč s vodou. Po uplynulém čase postříkáme rohlíky vodou (vodu ideálně máme v rozstřikovači) a mákem či jiným posypem
  • Takto dáme rohlíky do předehřáté trouby a necháme péct na cca 15 minut, dokud nejsou rohlíky do zlatova
  • Čím více budou rohlíky zlatavější, tím budou více křupavé
  • Po vyndání opět postříkáme rohlíky vodou
  • Rohlíky necháme vychladnout na mřížce a můžeme je konzumovat. Nechte si chutnat!

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: 30 Kč
Chod: Pečení
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: čerstvé rohlíky, domácí pečivo, domácí rohlíky, Kynuté těsto, rohlíky, slané pečivo



5 hvězdiček od 2 kuchařů (2 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest