Ať už si zvolíte tradiční cukr nebo moderní sladidla, výsledkem bude vždy lahodný a osvěžující kompot
Potřebné vybavení
Zavařovací sklenice
Suroviny
1 - 1,2kilogramůtřešní(červené nebo bílé)
1litrvody
180 - 200gramůcukru(nebo ekvivalentní množství sladidla dle chuti)
šťáva z 1/2 citronu
skořice, vanilka (volitelné)
Postup
Třešně omyjte a zbavte stopek.
Třešně vložte do připravených sterilizovaných sklenic. Sklenice by měly být naplněny asi do tří čtvrtin.
V hrnci přiveďte k varu 1 litr vody s cukrem nebo sladidlem dle vašeho výběru.
Po rozpuštění cukru (nebo sladidla) přidejte šťávu z citronu, která pomůže zachovat barvu třešní a dodá jemnou kyselost.
Pokud máte rádi kořeněnější kompot, můžete přidat skořici nebo vanilku pro zajímavou chuť.
Připraveným horkým sirupem zalijte třešně ve sklenicích. Sirup by měl dosahovat téměř po okraj sklenic, ale ne úplně nahoru, aby při sterilizaci nebyl problém s varem.
Sklenice s kompotem postavte na plech vyložený utěrkou a nalijte na plech trochu vody. Troubu předehřejte na 150 °C a vložte do ní plech se sklenicemi. Sterilizujte asi 20–30 minut, poté troubu vypněte a nechte sklenice v troubě vychladnout.