Pečeme kynuté rohlíky plněné šunkou a sýrem, uvedené množství je na 12 rohlíků. Doba přípravy 30 minut, doba kynutí 30 - 90 minut, doba pečení 20 minut.
Potřebné vybavení
Troubu
2 plechy vyložené pečícím papírem
Váleček
Kuchyňský robot pokud nemáte, nahradí ho vaše ruce
300gvepřová šunka - plátky(můžeme použít salám či jiný druh šunky)
300gchedar sýr - plátky(můžeme použít jiný druh sýru)
1ksvejce (na potření)
Italská bylinková sůl Kotanyi(na osolení rohlíků, můžeme nahradit solí a sušenými bylinkami)
Postup
Nejprve si zaděláme v míse kvásek - z vlažné vody, droždí a cukru.
Následně přidáme hladkou mouku, vejce, sůl, oregano a rozpuštěné vlažné máslo.
Ze všech surovin vypracujeme krásné hladké těsto. Pokud máte doma kuchyňského robota, je to snadnější práce. Když nemáte robota musí vaše ruce více "zabrat".😊
Jakmile máme krásné hladké, nelepivé těsto, dáme ho kynout na teplé místo. Pro urychlení kynutí můžeme dát mísu s těstem do hrnce s teplou vodou.
Když těsto zvětší svůj objem o dvě velikosti, můžeme přejít k tvoření rohlíků.
Těsto si rozdělíme na 12 stejných kusů.
Jednotlivé kusy si pomocí válečku vyválíme do tvaru trojúhelníku a položíme na ně plátek šunky a sýra. Poté zarolujeme trojúhelník do ruličky = rohlíku.
Takto vytvořené rohlíky necháme na plechu vyloženým pečícím papírem odpočívat 20 minut, pod utěrkou.
Když rohlíky odpočívají, předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
Po uplynutí 20 minut, rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem a osolíme bylinkovou solí.
Dáme péct do předehřáté trouby na 15 - 20 minut.
Jakmile rohlíky zezlátnou, vyndáme je a necháme vychladnout na mřížce.