Příprava čerstvého domácího pečivo je sice složitější, než zajít na nákup do obchodu, ale ty vůně při pečení stojí za to. Navíc tyto domácí rohlíky jsou plněné. Kynuté rohlíky plněné šunkou a sýrem jsou u nás doma velmi oblíbenou pochoutkou a i vy si je můžete snadno připravit doma. Nejedná se o raketovou vědu a stačí dodržet pár základních pravidel ohledně kynutého těsta. Pečivo se hodí pro rodinné večeře nebo jako svačina pro děti do školy.
Když si představíme, jak se v kuchyni při přípravě line vůně čerstvých rohlíků, začnou se nám sbíhat sliny a nezřídka se stane, že rohlíky zmizí hned po upečení. Navíc jsou tyto vůně doplněné vůní rozpečeného sýra. Tyto rohlíky jsou nejen neodolatelně chutné, ale také můžete s jejich náplněmi kreativně experimentovat. Vše záleží na vašich chutích a kreativitě. Uvidíte, že tyto rohlíky jsou skvělou volbou pro malé i velké gurmány.
Recept na kynuté rohlíky plněné šunkou a sýrem
Potřebné vybavení
- Troubu
- 2 plechy vyložené pečícím papírem
- Váleček
- Kuchyňský robot pokud nemáte, nahradí ho vaše ruce
- mísu
Suroviny
Těsto na rohlíky:
- 250 ml vlažné vody
- 600 g hladké mouky
- 1 ks vejce
- 1 balíček sušeného droždí (nebo 1/2 čerstvého droždí)
- 1 lžíce másla (rozpuštěného)
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžíce oregana
Náplň:
- 300 g vepřová šunka – plátky (můžeme použít salám či jiný druh šunky)
- 300 g chedar sýr – plátky (můžeme použít jiný druh sýru)
- 1 ks vejce (na potření)
- Italská bylinková sůl Kotanyi (na osolení rohlíků, můžeme nahradit solí a sušenými bylinkami)
Postup
- Nejprve si zaděláme v míse kvásek – z vlažné vody, droždí a cukru.
- Následně přidáme hladkou mouku, vejce, sůl, oregano a rozpuštěné vlažné máslo.
- Ze všech surovin vypracujeme krásné hladké těsto. Pokud máte doma kuchyňského robota, je to snadnější práce. Když nemáte robota musí vaše ruce více “zabrat”.😊
- Jakmile máme krásné hladké, nelepivé těsto, dáme ho kynout na teplé místo. Pro urychlení kynutí můžeme dát mísu s těstem do hrnce s teplou vodou.
- Když těsto zvětší svůj objem o dvě velikosti, můžeme přejít k tvoření rohlíků.
- Těsto si rozdělíme na 12 stejných kusů.
- Jednotlivé kusy si pomocí válečku vyválíme do tvaru trojúhelníku a položíme na ně plátek šunky a sýra. Poté zarolujeme trojúhelník do ruličky = rohlíku.
- Takto vytvořené rohlíky necháme na plechu vyloženým pečícím papírem odpočívat 20 minut, pod utěrkou.
- Když rohlíky odpočívají, předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
- Po uplynutí 20 minut, rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem a osolíme bylinkovou solí.
- Dáme péct do předehřáté trouby na 15 – 20 minut.
- Jakmile rohlíky zezlátnou, vyndáme je a necháme vychladnout na mřížce.
- Nechte si chutnat.
Video recept
pozn. Autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI