Křupavé větrníčky z odpalovaného těsta, jsou lehkým dezertem typickým pro francouzskou kuchyni. Vanilkový krém diplomat doplňuje a podtrhuje veškeré chutě.
Potřebné vybavení
Miska
Plech na pečení
Mixér
Suroviny
Ingredience na vanilkový krém:
110gramůkrupicového cukru
45gramůkukuřičného škrobu
135gramůvaječných žloutků
1 ½lžičkypasty z vanilkových lusků
½lžičkysoli
550mililitrů plnotučného mléka
30gramůmásla pokojové teploty
350mililitrů smetany ke šlehání
Ingredience na křupavé těsto Craquelin:
100gramůmásla
120gramůmouky
120gramůhnědého cukru
½lžičkypasty z vanilkových lusků
Ingredience na odpalované těsto Choux:
125mililitrů plnotučného mléka
125mililitrů vody
110gramůmásla
1lžičkasoli
1lžičkapasty z vanilkových lusků
15gramůcukru
165gramůmouky
240gramůvajec
Postup
Příprava krému z vanilkových lusků:
Ve velké míse důkladně promíchejte cukr a kukuřičný škrob.
Přidejte vaječné žloutky, pastu z vanilkových lusků a špetku soli a vše důkladně prošlehejte.
V hrnci střední velikosti zahřejte mléko, ale nepřivádějte jej k varu.
Mléko sundejte z ohně a za stálého šlehání přidejte polovinu mléčné směsi do směsi vajec a kukuřičného škrobu. Tento krok se nazývá temperování žloutků a mléko je nutné přidávat ke žloutkům, nikoliv naopak.
Na středně silném plameni vařte a neustále šlehejte, dokud směs nezhoustne. Poté odstraňte z ohně a vmíchejte máslo dokud se úplně nespojí.
Krém nechte odstát 5 - 10 minut, občas promíchněte.
Příprava křupavého těsta:
Vložte všechny ingredience do mixéru a míchejte na střední otáčky, dokud se nespojí.
Rozválejte těsto mezi dvěma listy pečicího papíru na tloušťku 1-2 mm a dejte ho na hodinu do mrazáku.
Příprava odpalovaného těsta:
V hrnci smíchejte mléko, vodu, máslo, sůl, pastu z vanilkových lusků a cukr.
Jakmile směs začne vařit, vmíchejte mouku a za stálého míchání směs 2 minuty vařte.
Přeneste do mísy mixéru a pomalu vlijte 240 g vajec. Míchejte dokud se vejce zcela nezapracuje.
Těsto přeneste do cukrářského sáčku a na plech naneste bochánky.
Bochánky pečte 15 minut na 200°C.
Pomocí vykrajovátka si připravte kolečka stejné velikosti ze zmrzlého těsta.
Na každý bochánek přiložte jedno kolečko z křupavého těsta.
Snižte teplotu na 180°C a pečte dalších 15-20 minut
Po vyjmutí z trouby propíchněte "větrníčky" na boku, aby mohla uniknout pára, a nechte je úplně vychladnout na mřížce.
Kompletace
V míse od stojanového mixéru/robotu s nástavcem na šlehání vyšlehejte smetanu, dokud nevzniknou tuhé vrcholy. Vyjměte mísu z mixéru. Vychlazený vanilkový cukrářský krém krátce promíchejte a poté odvažte 675 g cukrářského krému. Odměřený cukrářský krém pozvolna promíchejte se šlehačkou, dokud se nespojí. Směs přendejte do velkého cukrářského sáčku s Bismarckovou špičkou nebo kulatou špičkou. Opatrně propíchněte důlek ve spodní části každého "větrníčku".
Postupně, jeden po druhém, plňte krémem diplomat, dokud neucítíte, že se "větrníčky" naplnily a ztěžkly.
Smetanové větrníčky lehce poprašte moučkovým cukrem. Podávejte během několika hodin od naplnění.
Do receptu jsem přidala jedno vejce navíc, pro jistotu. Někdy je totiž potřeba přidat další vejce, aby směs dosáhla správné konzistence. Ideální je, když po namočení šlehače vznikne tvar „V“ a těsto se pak plynule odlomí. Pokud je těsto příliš tuhé a rychle se láme, přidejte ještě jedno rozšlehané vejce a směs znovu promíchejte.
Pokud nechcete připravovat celé množství krému diplomat, pamatujte, že správný poměr je 2 díly cukrářského krému na 1 díl šlehačky. Tento poměr můžete snadno odměřit. Zbylý cukrářský krém uchovávejte v lednici a spotřebujte do několika dní.