5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Tyto lahodné větrníčky s originálním názvem Choux au Craquelin jsou sofistikovaným dezertem, který spojuje lahodné odpalované těsto choux s jemným vanilkovým krémem diplomat a křupavým vrškem z craquelinu. Jedná se o tradiční francouzské větrníky, které jsou obohaceny o vanilkový lusk pro výraznější a autentičtější chuť.

Křupavé malé bochánky jsou pečlivě obalené vrstvou craquelinu, která při pečení vytváří na povrchu atraktivní, popraskaný vzhled. Uvnitř jsou tyto lahodné dezerty naplněné jemným krémem zvaným vanilkový diplomat, který kombinuje lehkost šlehačky s bohatou chutí vanilkových lusků. Tato kombinace dodává každému kousku bohatý a sofistikovaný chuťový profil, který je zároveň osvěžující a nadýchaný.

Co je to Craquelin

Craquelin je jednoduché těsto vyrobené z másla, hnědého cukru, vanilky a mouky. Těsto vyválíte na tenkou vrstvu a zmrazíte. Poté vykrajujete kolečka, která se nasazují na odpalované těsto. Při pečení se craquelin roztaví a vytvoří dokonalou popraskanou vrstvu na povrchu připravovaného větrníčku.

Co je to krém Diplomat

Krém Diplomat je cukrářský krém odlehčený šlehačkou. Klíčová složka připravovaných vanilkových větrníčků. Příprava je snadná a flexibilní, což umožňuje připravit krém předem. Potřebujete jen 1 díl šlehačky na 2 díly cukrářského krému.

Jak připravit vanilkové větrníčky

Příprava vanilkových větrníčků se skládá z několika kroků, které lze kvůli pracnosti rozdělit do jednotlivých kroků Craquelin i cukrářský krém můžete připravit den předem nebo prázdné větrníčky dokonce zmrazit. Začněte výrobou odpalovaného těsta, pokračujte přípravou craquelinu a nakonec naplňte bábovky diplomatickým krémem.

Obrázek: cloudykitchen, Recept na nadýchané vanilkové bochánky

Recept na lahodné vanilkové Křupavé větrníčky z odpalovaného těsta

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 1 hodina
Čas vaření 30 minut
Doba odpočinku 2 hodiny
Celkový čas 3 hodiny 30 minut
Porcí 30 kusů
Křupavé větrníčky z odpalovaného těsta, jsou lehkým dezertem typickým pro francouzskou kuchyni. Vanilkový krém diplomat doplňuje a podtrhuje veškeré chutě.

Potřebné vybavení

  • Miska
  • Plech na pečení
  • Mixér

Suroviny

Ingredience na vanilkový krém:

  • 110 gramů krupicového cukru
  • 45 gramů kukuřičného škrobu
  • 135 gramů vaječných žloutků
  • 1 ½ lžičky pasty z vanilkových lusků
  • ½ lžičky soli
  • 550 mililitrů plnotučného mléka
  • 30 gramů másla pokojové teploty
  • 350 mililitrů smetany ke šlehání

Ingredience na křupavé těsto Craquelin:

  • 100 gramů másla
  • 120 gramů mouky
  • 120 gramů hnědého cukru
  • ½ lžičky pasty z vanilkových lusků

Ingredience na odpalované těsto Choux:

  • 125 mililitrů plnotučného mléka
  • 125 mililitrů vody
  • 110 gramů másla
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pasty z vanilkových lusků
  • 15 gramů cukru
  • 165 gramů mouky
  • 240 gramů vajec

Postup 

Příprava krému z vanilkových lusků:

  • Ve velké míse důkladně promíchejte cukr a kukuřičný škrob.
  • Přidejte vaječné žloutky, pastu z vanilkových lusků a špetku soli a vše důkladně prošlehejte.
  • V hrnci střední velikosti zahřejte mléko, ale nepřivádějte jej k varu.
  • Mléko sundejte z ohně a za stálého šlehání přidejte polovinu mléčné směsi do směsi vajec a kukuřičného škrobu. Tento krok se nazývá temperování žloutků a mléko je nutné přidávat ke žloutkům, nikoliv naopak.
  • Na středně silném plameni vařte a neustále šlehejte, dokud směs nezhoustne. Poté odstraňte z ohně a vmíchejte máslo dokud se úplně nespojí.
  • Krém nechte odstát 5 – 10 minut, občas promíchněte.

Příprava křupavého těsta:

  • Vložte všechny ingredience do mixéru a míchejte na střední otáčky, dokud se nespojí.
  • Rozválejte těsto mezi dvěma listy pečicího papíru na tloušťku 1-2 mm a dejte ho na hodinu do mrazáku.

Příprava odpalovaného těsta:

  • V hrnci smíchejte mléko, vodu, máslo, sůl, pastu z vanilkových lusků a cukr.
  • Jakmile směs začne vařit, vmíchejte mouku a za stálého míchání směs 2 minuty vařte.
  • Přeneste do mísy mixéru a pomalu vlijte 240 g vajec. Míchejte dokud se vejce zcela nezapracuje.
  • Těsto přeneste do cukrářského sáčku a na plech naneste bochánky.
  • Bochánky pečte 15 minut na 200°C.
  • Pomocí vykrajovátka si připravte kolečka stejné velikosti ze zmrzlého těsta.
  • Na každý bochánek přiložte jedno kolečko z křupavého těsta.
  • Snižte teplotu na 180°C a pečte dalších 15-20 minut
  • Po vyjmutí z trouby propíchněte “větrníčky” na boku, aby mohla uniknout pára, a nechte je úplně vychladnout na mřížce.

Kompletace

  • V míse od stojanového mixéru/robotu s nástavcem na šlehání vyšlehejte smetanu, dokud nevzniknou tuhé vrcholy. Vyjměte mísu z mixéru. Vychlazený vanilkový cukrářský krém krátce promíchejte a poté odvažte 675 g cukrářského krému. Odměřený cukrářský krém pozvolna promíchejte se šlehačkou, dokud se nespojí. Směs přendejte do velkého cukrářského sáčku s Bismarckovou špičkou nebo kulatou špičkou. Opatrně propíchněte důlek ve spodní části každého “větrníčku”.
  • Postupně, jeden po druhém, plňte krémem diplomat, dokud neucítíte, že se “větrníčky” naplnily a ztěžkly.
  • Smetanové větrníčky lehce poprašte moučkovým cukrem. Podávejte během několika hodin od naplnění.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Do receptu jsem přidala jedno vejce navíc, pro jistotu. Někdy je totiž potřeba přidat další vejce, aby směs dosáhla správné konzistence. Ideální je, když po namočení šlehače vznikne tvar „V“ a těsto se pak plynule odlomí. Pokud je těsto příliš tuhé a rychle se láme, přidejte ještě jedno rozšlehané vejce a směs znovu promíchejte.
  • Pokud nechcete připravovat celé množství krému diplomat, pamatujte, že správný poměr je 2 díly cukrářského krému na 1 díl šlehačky. Tento poměr můžete snadno odměřit. Zbylý cukrářský krém uchovávejte v lednici a spotřebujte do několika dní.
Cena: do 120 Kč
Chod: Dezert, Sladké
Kuchyně: Francouzská
Klíčové slovo: krém, krém diplomat, odpalované těsto, vanilka, větrníky


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest