Kuře plněné nádivkou se hodí na každou, i slavnostní příležitost
Suroviny
Ingredience na přípravu kuřete a omáčky:
1celé kuře
1cibule
⅓másla
½polévkové lžícehladké mouky
1hrnek kuřecího vývaru
sůl
Ingredience na přípravu nádivky:
5-6krajíců toustového chleba nebo rohlíky
100gramů šunky nebo slaniny
¾šálku plnotučného mléka
3vejce
2hrsti nasekané petrželky
½lžičky muškátového oříšku
¼lžičky mletého černého pepře
1 ½lžičky soli
Postup
Očistěte kuře.
Kůži i dutinu kuřete vydatně osolte.
Nakrájejte rohlíky nebo toastový chléb na kostky. Totéž udělejte se šunkou. Petrželku nasekejte nahrubo.
V misce smíchejte 3 žloutky s 1 1/2 lžičkou soli, 1/4 lžičky mletého černého pepře a 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku. Přidejte 3/4 šálku plnotučného mléka a vyšlehejte do hladka.
Kostky chleba vložte do velké mísy a zalijte je směsí mléka, žloutků a koření. Dobře promíchejte a nechte tekutinu vsáknout. Přidejte nasekanou petrželku a šunku, znovu promíchejte.
Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh pomocí elektrického šlehače. Sníh postupně přidávejte do nádivky a jemně ho vmíchejte, aby nádivka zůstala nadýchaná.
Dutinu kuřete naplňte připravenou nádivkou.
Nakrájejte cibuli na měsíčky a rozložte je na dno zapékací mísy. Navrch dejte kousky másla a zalijte je asi půl šálkem vody.
Naplněné kuře položte prsy dolů na lůžko z cibule a másla. Předehřejte troubu na 180 °C a vložte kuře do trouby. Pečte jednu hodinu.
Během pečení kuře potírejte šťávou. Pokud na dně pekáče není dostatek tekutiny, přidejte půl hrnku vody.
Po hodině pečení kuře opatrně otočte prsy nahoru. Zvyšte teplotu na 200 °C a pokračujte v pečení, dokud kůže nezíská zlatohnědou barvu (asi půl hodiny).
Po upečení kuře přendejte spolu s nádivkou do nádoby, přikryjte alobalem a nechte odpočinout.
Zbytky z pekáče přendejte na pánev.
Zahřejte pánev na střední teplotu a přidejte 1/2 polévkové lžíce mouky.
Postupně přidávejte vlažný kuřecí vývar, dobře prošlehejte a vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud omáčka nezhoustne.
Omáčku přeceďte přes síto, abyste odstranili zbytky cibule a další pevné kousky. Ochutnejte a případně dochuťte solí.