5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Pečené kuře s nádivkou je skvělé jídlo, které u nás doma všichni milují. Recept na kuře s nádivkou u nás byl takový slavnostnější, teď už kuře ale pečeme úplně běžně. Celé kuře je naplněno lahodnou směsí rohlíkové nádivky, bylinek a šunky, které dodávají pokrmu bohatou chuť. Kuře je pečeno na lůžku z cibule a másla, což vytváří základ pro lahodný výpek. Nejprve je kuře očištěno a připraveno na plnění. Nádivka je zjemněna sněhem z bílků, což jí dodává nadýchanou texturu. Kuře je pak pečeno v troubě, kde se postupně otáčí a potírá šťávou, aby dosáhlo zlatohnědé kůrky.

Po upečení kuře přendám na talíř, zatímco výpek obvykle ještě zpracuji na hladkou omáčku. Ta je připravena smícháním s moukou a kuřecím vývarem, což jí dodává bohatou chuť a správnou konzistenci. Hotová omáčka se přecedí, aby byla dokonale hladká, a podává se s porcí šťavnatého kuřete a kouskem nádivky. Ale samozřejmě můžete použít rovnou výpek bez další úpravy.

Celé pečené kuře s nádivkou

Recept na pečené kuře s nádivkou

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 1 hodina 30 minut
Celkový čas 2 hodiny
Porcí 6 porcí
Kuře plněné nádivkou se hodí na každou, i slavnostní příležitost

Suroviny

Ingredience na přípravu kuřete a omáčky:

  • 1 celé kuře
  • 1 cibule
  • másla
  • ½ polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • sůl

Ingredience na přípravu nádivky:

  • 5-6 krajíců toustového chleba nebo rohlíky
  • 100 gramů šunky nebo slaniny
  • ¾ šálku plnotučného mléka
  • 3 vejce
  • 2 hrsti nasekané petrželky
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 1 ½ lžičky soli

Postup 

  • Očistěte kuře.
  • Kůži i dutinu kuřete vydatně osolte.
  • Nakrájejte rohlíky nebo toastový chléb na kostky. Totéž udělejte se šunkou. Petrželku nasekejte nahrubo.
    Plněné kuře -Suroviny

    Ingredience na přípravu nádivky

  • V misce smíchejte 3 žloutky s 1 1/2 lžičkou soli, 1/4 lžičky mletého černého pepře a 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku. Přidejte 3/4 šálku plnotučného mléka a vyšlehejte do hladka.
  • Kostky chleba vložte do velké mísy a zalijte je směsí mléka, žloutků a koření. Dobře promíchejte a nechte tekutinu vsáknout. Přidejte nasekanou petrželku a šunku, znovu promíchejte.
  • Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh pomocí elektrického šlehače. Sníh postupně přidávejte do nádivky a jemně ho vmíchejte, aby nádivka zůstala nadýchaná.
    Plněné kuře -Nádivka

    Nádivka připravená na plnění kuřete

  • Dutinu kuřete naplňte připravenou nádivkou.
    Plněné kuře -Kuře s nádivkou

    Plněné kuře s nádivkou

  • Nakrájejte cibuli na měsíčky a rozložte je na dno zapékací mísy. Navrch dejte kousky másla a zalijte je asi půl šálkem vody.
  • Naplněné kuře položte prsy dolů na lůžko z cibule a másla. Předehřejte troubu na 180 °C a vložte kuře do trouby. Pečte jednu hodinu.
  • Během pečení kuře potírejte šťávou. Pokud na dně pekáče není dostatek tekutiny, přidejte půl hrnku vody.
  • Po hodině pečení kuře opatrně otočte prsy nahoru. Zvyšte teplotu na 200 °C a pokračujte v pečení, dokud kůže nezíská zlatohnědou barvu (asi půl hodiny).
  • Po upečení kuře přendejte spolu s nádivkou do nádoby, přikryjte alobalem a nechte odpočinout.
  • Zbytky z pekáče přendejte na pánev.
  • Zahřejte pánev na střední teplotu a přidejte 1/2 polévkové lžíce mouky.
  • Postupně přidávejte vlažný kuřecí vývar, dobře prošlehejte a vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud omáčka nezhoustne.
    Recept na pečené kuře s nádivkou

    Celé pečené kuře s nádivkou

  • Omáčku přeceďte přes síto, abyste odstranili zbytky cibule a další pevné kousky. Ochutnejte a případně dochuťte solí.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 120 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Kuře, Kuře s nádivkou, kuře z jednoho pekáče, nádivka, Pečené kuře, výpek


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest