Punčové řezy jsou oblíbeným dezertem, který vyžaduje trochu zručnosti a trpělivosti. Ale určitě stojí za to...
Potřebné vybavení
Miska
Plech na pečení
Suroviny
Ingredience na těsto:
12menších vajec
300gramůcukru krystal
300gramůmouky
1 lžíce prášku do pečiva
džem
červené potravinářské barvivo
Ingredience na sirup (cukrový rozvar):
400 gramůkrystalového cukru
1,5 hrnku vody
rum
Ingredience na polevu:
200 gramůmoučkového cukru
4lžíce horké vody
červené potravinářské barvivo
citronová šťáva
Postup
Oddělte žloutky od bílků. K žloutkům přidejte cukr.
Vyšlehejte žloutky do pěny a postupně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, dokud nezískáte hladké těsto.
Oddělte přibližně jednu třetinu těsta do samostatné mísy a přidejte několik kapek červeného potravinářského barviva.
Zbylý cukr vyšlehejte s bílky do tuhého sněhu a postupně vmíchejte dvě třetiny do žlutého těsta a jednu třetinu do červeného těsta, dokud nevznikne tekuté těsto.
Vyložte hluboký pekáč pečicím papírem nebo dobře vymažte olejem. Pečte žluté těsto při 175 °C asi 30 minut, dokud není upečené. Po vychladnutí ho rozkrojte na dvě poloviny.
Upečte červené těsto stejným způsobem.
Smíchejte cukr s vodou a vařte, dokud se směs nestane tekutou. Nechte vychladnout a poté přidejte rum podle chuti.
Do sirupu namočte červenou vrstvu těsta.
Jednotlivé vrstvy spojujte marmeládou podle vlastního výběru (například malinovou a černorybízovou).
Horní žlutou vrstvu pokapejte zbylým sirupem. Dort přikryjte, zatižte a nechte alespoň 12 hodin uležet na chladném místě.
Smíchejte moučkový cukr s horkou vodou, několika kapkami červeného potravinářského barviva a šťávou z poloviny citronu. Polevu rozetřete na vršek dortu a nechte ztuhnout.