5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Tisknout recept

Punčové řezy jsou oblíbeným českým dezertem, který vyniká svou barevností a jedinečnou kombinací chutí. Tento sladký pokrm je ideální pro slavnostní příležitosti, rodinné oslavy nebo jen tak ke kávě. Jeho příprava může být trochu náročnější, ale výsledek stojí za to – každý kousek punčového řezu je lahodným požitkem.

Příprava punčových řezů začíná pečením jednotlivých vrstev piškotového těsta

Dezert punčové řezy se skládá z několika vrstev piškotového těsta, které jsou proloženy směsí punče, marmelády a často i rumu, což dodává řezům jejich typickou vůni a chuť. Vrchní vrstva je obvykle potažena sladkou růžovou nebo bílou cukrovou polevou, která dodává řezu atraktivní vzhled. Nejdříve se pečou jednotlivé vrstvy piškotového těsta, které se následně prokládají a nasákávají punčovou směsí. Po složení se dezert nechá několik hodin odležet kvůli propojení chutí. Zajímavostí je, že punčové řezy jsou oblíbené nejen v České republice, ale i v dalších středoevropských zemích, jako je Rakousko či Slovensko, kde mají své vlastní variace řezů.

Tipy pro přípravu těsta

  1. Správné šlehání vajec: Ujistěte se, že vejce a cukr šleháte dostatečně dlouho, aby vznikla lehká a nadýchaná pěna. To zajistí, že těsto bude jemné a vláčné.
  2. Přesné rozdělení těsta: Těsto rozdělte na tři části co nejrovnoměrněji. Pro přesnost můžete použít kuchyňskou váhu.
  3. Barvení těsta: Používejte potravinářská barviva střídmě, abyste dosáhli požadovaného odstínu. Přidejte barvivo postupně a dobře promíchejte.
  4. Pečení: Pečte jednotlivé vrstvy na plechu vyloženém pečicím papírem. Těsto by mělo být rovnoměrně rozprostřené, aby mělo stejnou tloušťku po celém povrchu.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Recept na klasický punčák

Recept na punčové řezy pode tradičního a osvědčeného receptu

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 2 hodiny
Doba odpočinku v chladu 12 hodiny
Celkový čas 14 hodiny
Porcí 24 kusů
Punčové řezy jsou oblíbeným dezertem, který vyžaduje trochu zručnosti a trpělivosti. Ale určitě stojí za to…

Potřebné vybavení

  • Miska
  • Plech na pečení

Suroviny

Ingredience na těsto:

  • 12 menších vajec
  • 300 gramů cukru krystal
  • 300 gramů mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • džem
  • červené potravinářské barvivo

Ingredience na sirup (cukrový rozvar):

  • 400 gramů krystalového cukru
  • 1,5 hrnku vody
  • rum

Ingredience na polevu:

  • 200 gramů moučkového cukru
  • 4 lžíce horké vody
  • červené potravinářské barvivo
  • citronová šťáva

Postup 

  • Oddělte žloutky od bílků. K žloutkům přidejte cukr.
    Punčové řezy s ovocným nádechem

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Nejlepší recept na punčové řezy

  • Vyšlehejte žloutky do pěny a postupně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, dokud nezískáte hladké těsto.
    Klasické punčové řezy

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Punčové řezy s rumem a ovocem

  • Oddělte přibližně jednu třetinu těsta do samostatné mísy a přidejte několik kapek červeného potravinářského barviva.
    Originální punčové řezy

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Lahodné punčové řezy s jemným nádechem rumu

  • Zbylý cukr vyšlehejte s bílky do tuhého sněhu a postupně vmíchejte dvě třetiny do žlutého těsta a jednu třetinu do červeného těsta, dokud nevznikne tekuté těsto.
    Punčové řezy s ovocem

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Punčové řezy s vanilkovým krémem

  • Vyložte hluboký pekáč pečicím papírem nebo dobře vymažte olejem. Pečte žluté těsto při 175 °C asi 30 minut, dokud není upečené. Po vychladnutí ho rozkrojte na dvě poloviny.
    Originální punčové řezy

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Lahodné punčové řezy s jemným nádechem rumu

  • Upečte červené těsto stejným způsobem.
  • Smíchejte cukr s vodou a vařte, dokud se směs nestane tekutou. Nechte vychladnout a poté přidejte rum podle chuti.
    Recept na klasický punčák

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Lahodný punčák pro každou příležitost

  • Do sirupu namočte červenou vrstvu těsta.
  • Jednotlivé vrstvy spojujte marmeládou podle vlastního výběru (například malinovou a černorybízovou).
    Punčák pro slavnostní chvíle

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Punčák s malinovou marmeládou

  • Horní žlutou vrstvu pokapejte zbylým sirupem. Dort přikryjte, zatižte a nechte alespoň 12 hodin uležet na chladném místě.
  • Smíchejte moučkový cukr s horkou vodou, několika kapkami červeného potravinářského barviva a šťávou z poloviny citronu. Polevu rozetřete na vršek dortu a nechte ztuhnout.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 120 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Česká, Slovenská
Klíčové slovo: cukrová poleva, piškotové těsto, punč, punčové řezy, řezy na plech, rum



5 hvězdiček od 2 kuchařů (2 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest