Jste-li milovníky italské kuchyně, obzvláště risotta, tento recept si oblíbíte.
Potřebné vybavení
Hrnec
Pánev
Suroviny
Ingredience na přípravu rizota
2lžíceolivového oleje(polévkové lžíce)
1kusnajemno nakrájené cibule(žlutou nebo červenou)
1 a ½hrnkuArborio rýže
1/3hrnkusuchého bílého vína
1/2lžičkyšafránu(čajové lžičky)
3 a ½hrnkuvývaru((kuřecí nebo zeleninový))
1/3šálkunastrouhaného parmazánu
Ingredience na přípravu krevet
250goloupaných krevet
1lžícemásla(polévková lžíce)
1lžíceolivového oleje(opět polévková lžíce)
2stroužkynakrájeného česneku
1/4lžičkyčervené papriky
1/4šálkubílého vína(můžete i trošku více, podle vlastní preference)
1lžícenakrájené petrželky
sůl a pepř
1lžičkašťávy z citrónu
Postup
Rozehřejeme si 2 lžíce olivového oleje ve větší pánvi, ideální typu wok. Přidáme nakrájenou cibuli a trošku soli. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte rýži a orestujeme ji, jakmile se vám bude rýže trošku přichytávat, přidáváme postupně bílé víno. Jakmile se víno vsákne do rýže, přidáme šafrán a postupně přidáváme vývar. Po vsáknutí vývaru, dolijeme. Tento postup opakujeme, dokud se nespotřebuje všechen vývar a rýže je uvařena al dente (pokud by vám vývar došel a neměli jste již další, můžete dolévat vodou). Malá rada: Při vaření rizota mícháme často, ale ne nepřetržitě, aby se vám z rýže nestalo lepidlo. Krémová konzistence se vytvoří díky škrobu, který se uvolňuje, když se zrna třou proti sobě.
Nyní přidáme do rizota parmezán a promícháme. Rizoto necháme pod pokličkou odpočívat a přesuňme se na přípravu krevet.
Na rozehřátém oleji s máslem orestujem nakrájený česnek, který zaprášíme červenou paprikou (můžeme toto koření případně vynechat)
Přidáme krevety a orestujeme je, poté přilijeme víno (opět můžeme víno vynechat), víno necháme odpařit. Krevety ve víně restujeme, z každé strany, cca 2-3 minuty
Po vyndání krevet, můžeme servírovat. Ozdobíme petrželkou a krevety zakápneme citronovou šťávou