4,67 hvězdiček od 6 kuchařů
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Každé italské rizoto by mělo být připravováno z rýže s dostatkem škrobu. Rýžový škrob je při přípravě důležitý a rýži proto určitě neproplachujte a zvolte ideálně kulatozrnnou rýži, Arborio nebo nějakou z alternativ italské rýže. Stejně tak postupujeme i u našeho receptu, dejte se s námi do přípravy tohoto lahodného Šafránové rizoto s krevetami.

Recept samotný je velmi snadný a rychlý – do cca 30ti minut. Díky rychlé přípravě je toto jídlo vhodné i na večeři v pracovním týdnu. Stejně jako těstoviny, i rýže by měla být al dente. Al dente znamená uvařit na skus – křupne (není zcela měkká, ale není ani tvrdá).

Šafránové rizoto s krevetami – video recept s postupem a ingrediencemi.

Recept na šafránové rizoto s krevetami

Autor receptu: Veronika Sobotková
4,67 hvězdiček od 6 kuchařů
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 40 minut
Porcí 4 osoby
Jste-li milovníky italské kuchyně, obzvláště risotta, tento recept si oblíbíte.

Potřebné vybavení

  • Hrnec
  • Pánev

Suroviny

Ingredience na přípravu rizota

  • 2 lžíce olivového oleje (polévkové lžíce)
  • 1 kus najemno nakrájené cibule (žlutou nebo červenou)
  • 1 a ½ hrnku Arborio rýže
  • 1/3 hrnku suchého bílého vína
  • 1/2 lžičky šafránu (čajové lžičky)
  • 3 a ½ hrnku vývaru ((kuřecí nebo zeleninový))
  • 1/3 šálku nastrouhaného parmazánu

Ingredience na přípravu krevet

  • 250 g oloupaných krevet
  • 1 lžíce másla (polévková lžíce)
  • 1 lžíce olivového oleje (opět polévková lžíce)
  • 2 stroužky nakrájeného česneku
  • 1/4 lžičky červené papriky
  • 1/4 šálku bílého vína (můžete i trošku více, podle vlastní preference)
  • 1 lžíce nakrájené petrželky
  • sůl a pepř
  • 1 lžička šťávy z citrónu

Postup 

  • Rozehřejeme si 2 lžíce olivového oleje ve větší pánvi, ideální typu wok. Přidáme nakrájenou cibuli a trošku soli. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte rýži a orestujeme ji, jakmile se vám bude rýže trošku přichytávat, přidáváme postupně bílé víno. Jakmile se víno vsákne do rýže, přidáme šafrán a postupně přidáváme vývar. Po vsáknutí vývaru, dolijeme. Tento postup opakujeme, dokud se nespotřebuje všechen vývar a rýže je uvařena al dente (pokud by vám vývar došel a neměli jste již další, můžete dolévat vodou).
    Malá rada: Při vaření rizota mícháme často, ale ne nepřetržitě, aby se vám z rýže nestalo lepidlo. Krémová konzistence se vytvoří díky škrobu, který se uvolňuje, když se zrna třou proti sobě.
  • Nyní přidáme do rizota parmezán a promícháme. Rizoto necháme pod pokličkou odpočívat a přesuňme se na přípravu krevet.
  • Na rozehřátém oleji s máslem orestujem nakrájený česnek, který zaprášíme červenou paprikou (můžeme toto koření případně vynechat)
  • Přidáme krevety a orestujeme je, poté přilijeme víno (opět můžeme víno vynechat), víno necháme odpařit. Krevety ve víně restujeme, z každé strany, cca 2-3 minuty
  • Po vyndání krevet, můžeme servírovat. Ozdobíme petrželkou a krevety zakápneme citronovou šťávou
  • Buon appetito!

Video recept

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • rýži neproplachujeme
  • používáme například Arborio rýži, rýži s vysokým množstvím škrobu
  • mícháme často, ale ne nepřetržitě, nechceme lepidlo
  • krémová konzistence se vytvoří díky škrobu
Cena: 280 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: krevety, rýže, šafránové rizoto



4,67 hvězdiček od 6 kuchařů (6 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest