Tento jednoduchý recept na obalovaný květák můžete snadno obohatit o další chutě a textury
Potřebné vybavení
Hrnec
Pánev
Suroviny
½hlávky květáku
2vejce
⅓hrnku hladké mouky
1hrnek strouhanky
slunečnicový olej
sůl
Postup
Odstraňte vnější zelené listy a stopku z květáku. Hlavičku květáku rozdělte na stejně velké růžičky, aby se rovnoměrně uvařily.
Do velkého hrnce nalijte vodu a přidejte dostatečné množství soli, aby voda chutnala jako mořská voda. Přiveďte vodu k varu.
Opatrně vložte růžičky květáku do vroucí vody a vařte odkryté 3–4 minuty, dokud květák mírně nezměkne.
Připravte si velkou misku se studenou vodou a kostkami ledu. Po uplynutí doby vaření přeneste květák do studené vody, aby se rychle zastavil proces vaření.
Každý kousek blanšírovaného květáku obalte v mouce.
Obalené kousky květáku ponořte do vaječné směsi se solí a důkladně je obalte.
Vyjměte květák z vaječné směsi, nechte přebytečnou tekutinu okapat a obalte ho ve strouhance.
Nalijte slunečnicový olej do pánve a rozehřejte.
Vložte obalené růžičky květáku do rozpáleného oleje. Smažte dozlatova.
Hotový květák vyjměte a položte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se odsál přebytečný olej.