Plátky uvařeného hovězího jazyka podávejte s připravenou švestkovou máslovou omáčkou
Potřebné vybavení
Hrnec
Pánev
Suroviny
1hovězí jazyk(syrový )
1mrkev
1kořenová petržel
1cibule
1polévková lžícecitronové kůry
2kusy bobkových listů
5kusů nového koření
10kusů pepře
½polévkové lžícetymiánu(sušeného )
2lžičky soli
voda
Ingredience na švestkovou omáčku:
1hrnek švestkových povidel
1polévková lžícemásla
1polévková lžícehladké mouky
1lžička citronové kůry
¼lžičky mleté skořice
1lžíce rumu
½šálku hovězího vývaru
½lžičky soli
Postup
Oloupejte a nakrájejte mrkev, petržel a cibuli.
Hovězí jazyk důkladně očistěte a opláchněte pod tekoucí vodou.
Vložte ho do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byl celý ponořen.
Přidejte připravenou zeleninu.
Hrnec přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Pokud se na povrchu vytvoří pěna, seberte ji lžící.
Jakmile voda začne vřít, snižte teplotu na minimum a přidejte citronovou kůru, bobkové listy, nové koření, pepř, sušený tymián a sůl.
Nechte jazyk pomalu vařit po dobu tří hodin.
Když je jazyk uvařený, opatrně jej přendejte do hrnce se studenou vodou a nechte ho asi deset minut odležet. Poté pomocí malého nože sloupněte pevnou vnější slupku.
Oloupaný jazyk nakrájejte na tenké plátky a připravte k podávání.
V pánvi rozehřejte jednu polévkovou lžíci másla. Jakmile máslo začne pěnit, přidejte mouku.
Přidejte hrnek švestkových povidel a půl hrnku hovězího vývaru.
Dochuťte omáčku mletou skořicí, citronovou kůrou a solí.
Dusíme na mírném ohni asi 10 minut, dokud omáčka nezíská hladkou a krémovou konzistenci.