5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Hovězí jazyk je tradiční delikatesa, která si získala své místo v mnoha kuchyních po celém světě. Příjemně překvapí svou chutí. Díky jemné chuti a měkké struktuře je oblíbenou součástí různých pokrmů. V tomto receptu je hovězí jazyk doplněn švestkovou omáčkou.

Jazyk, pomalu vařený do měkka s kořenovou zeleninou a aromatickým kořením, se po uvaření stává mimořádně jemným a šťavnatým. Jeho delikátní chuť se skvěle doplňuje s bohatou švestkovou omáčkou, kde se snoubí sladkost švestkového másla s jemnými tóny citronové kůry a pikantností kořeněného rumu. Tento pokrm je důkazem české kulinářské tradice, která si cení spojení slaných a sladkých chutí, a nabízí i pohled na dřívější využívání všech částí zvířat v kuchyni. Hovězí jazyk se švestkovou omáčkou nejenže lahodí chuťovým buňkám, ale také připomíná dávné časy, kdy hospodárnost a kreativita byly v kuchyni nezbytností.

Hovězí jazyk je lahůdkou, kterou lze různými způsoby přizpůsobit a vylepšit:

  • Víno nebo ocet: Při vaření jazyka můžete do vody přidat trochu bílého vína nebo jablečného octa. Víno dodá vývaru jemnou kyselost, zatímco ocet zvýrazní chuť masa.
  • Česnek: Přidejte pár stroužků česneku do vývaru, což dodá masu jemnou pikantnost.
  • Pečení po vaření: Po uvaření můžete jazyk potřít směsí medu, hořčice a koření a krátce ho zapéct v troubě, dokud povrch nezezlátne. Tím získá jemnou kůrku.
  • Nakládání jazyka: Před vařením můžete jazyk přes noc naložit do solného nálevu s kořením. Tento krok dodá masu intenzivnější chuť.
  • Příloha: Tento pokrm skvěle doplní bramborová kaše s trochou křenu nebo opečené brambory s česnekem a rozmarýnem. Také se hodí domácí noky nebo široké nudle.
  • Jiná ovocná másla: Pokud chcete experimentovat, můžete místo švestkového másla použít například jablečné nebo hruškové máslo, které dodá omáčce jinou, ale stejně lahodnou chuť.
Příprava hovězího jazyku

Recept na vařený hovězí jazyk se švestkovou omáčkou

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 2 hodiny
Doba odpočinku 15 minut
Celkový čas 3 hodiny
Porcí 6 porcí
Plátky uvařeného hovězího jazyka podávejte s připravenou švestkovou máslovou omáčkou

Potřebné vybavení

  • Hrnec
  • Pánev

Suroviny

  • 1 hovězí jazyk (syrový )
  • 1 mrkev
  • 1 kořenová petržel
  • 1 cibule
  • 1 polévková lžíce citronové kůry
  • 2 kusy bobkových listů
  • 5 kusů nového koření
  • 10 kusů pepře
  • ½ polévkové lžíce tymiánu (sušeného )
  • 2 lžičky soli
  • voda

Ingredience na švestkovou omáčku:

  • 1 hrnek švestkových povidel
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 lžička citronové kůry
  • ¼ lžičky mleté ​​skořice
  • 1 lžíce rumu
  • ½ šálku hovězího vývaru
  • ½ lžičky soli

Postup 

  • Oloupejte a nakrájejte mrkev, petržel a cibuli.
  • Hovězí jazyk důkladně očistěte a opláchněte pod tekoucí vodou.
  • Vložte ho do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byl celý ponořen.
  • Přidejte připravenou zeleninu.
  • Hrnec přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Pokud se na povrchu vytvoří pěna, seberte ji lžící.
  • Jakmile voda začne vřít, snižte teplotu na minimum a přidejte citronovou kůru, bobkové listy, nové koření, pepř, sušený tymián a sůl.
  • Nechte jazyk pomalu vařit po dobu tří hodin.
  • Když je jazyk uvařený, opatrně jej přendejte do hrnce se studenou vodou a nechte ho asi deset minut odležet. Poté pomocí malého nože sloupněte pevnou vnější slupku.
  • Oloupaný jazyk nakrájejte na tenké plátky a připravte k podávání.
  • V pánvi rozehřejte jednu polévkovou lžíci másla. Jakmile máslo začne pěnit, přidejte mouku.
  • Přidejte hrnek švestkových povidel a půl hrnku hovězího vývaru.
  • Dochuťte omáčku mletou skořicí, citronovou kůrou a solí.
  • Dusíme na mírném ohni asi 10 minut, dokud omáčka nezíská hladkou a krémovou konzistenci.
  • Nakonec přidejte jednu polévkovou lžíci rumu.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 120 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: hovězí jazyk, knedlíky, švestková omáčka, švestky


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest