Připravujeme si Vejce benedikt s holandskou omáčkou na bagelu. Uvedené množství je na dvě porce. Délka přípravy 10 minut, délka vaření 20 minut. Servírujeme s lehkým zeleninovým salátem.
Potřebné vybavení
Topinkovač nebo pánev Na opečení bagelu
Pánev
Rendlík
šlehací metla
Suroviny
Holandská omáčka:
3ksžloutků
2lžíce jablečného octa(svařený)
150gmásla
1lžičkašťávy z citronu(pokud máte rádi kyselejší verzi, můžeme přidat více šťávy)
3kuličky černého pepře
sůl, pepř (podle chuti)
Zastřené vejce:
2ksvejce
1lžíce octa
Na závěr:
1ksbagelu(rozpečeného)
4plátkyslaniny(opečené)
2 plátkychedaru
Postup
Holandská omáčka:
V rendlíku svařte ocet a přidejte celý pepř, svaříme na poloviční objem. Poté vyndejte pepř a nechte odpočívat.
Nyní ve vodní lázni rozšleháme vajíčka se svařeným octem.
Šleháme dokud směs nezhoustne.
Jakmile Vám vznikne našlehaná pěna, postupně přiléváme rozpuštěné máslo a stále šleháme metlou.
Když je vmíchané všechno máslo přidáme citron a dochutíme solí a pepřem.
Zastřené vejce:
Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu.
Když voda bublá přidáme lžíci octa a pořádně promícháme vodu, dokud nevznikne vír.
Nyní do vzniklého víru dáme rozklepnuté vejce. Vždy vaříme pouze jedno vejce.
Vaříme 2-3 minuty a poté děrovanou naběračkou vejce opatrně vyndáme. To samé opakujeme i u druhého vejce.
Na závěr:
Opečeme si na bagel a slaninu na pánvi.
Nyní můžeme servírovat - rozpůlený opečený bagel na něj dva plátky opečené slaniny, plátek chedaru, zastřené vejce a to vše přelijeme holandskou omáčkou.
K takto hotovému pokrmu můžeme udělat lehký salát a dozdobit různým posypem či micro greens.