5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Říkáte si, že byste ke snídani vyzkoušeli něco netradičního? Něco, co nesnídáme každý den. Snídani, která skvěle chutná a ještě lépe vypadá na talíři. Jak se připravují Vejce Benedikt? Vejce Benedikt s holandskou omáčkou je lahodný pokrm, který se stal oblíbenou snídaní v mnoha kavárnách a bistrech. Tato verze, podávaná na bagelu, přináší zajímavou změnu v servírování oproti klasice. Připravte se na harmonii chutí a textur, která vás nadchne.

Tento pokrm je ideální pro snídani. Bagel dodává zajímavou texturu a chuť, zatímco holandská omáčka přináší tu správnou rovnováhu mezi sladkostí, kyselostí a krémovostí.

Obrázek: cooky.cz, Jak udělat Vejce Benedikt? Postup a recept na holandskou omáčku

Recept na Vejce benedikt s holandskou omáčkou na bagelu

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut
Porcí 2
Připravujeme si Vejce benedikt s holandskou omáčkou na bagelu. Uvedené množství je na dvě porce. Délka přípravy 10 minut, délka vaření 20 minut. Servírujeme s lehkým zeleninovým salátem.

Potřebné vybavení

  • Topinkovač nebo pánev Na opečení bagelu
  • Pánev
  • Rendlík
  • šlehací metla

Suroviny

Holandská omáčka:

  • 3 ks žloutků
  • 2 lžíce jablečného octa (svařený)
  • 150 g másla
  • 1 lžička šťávy z citronu (pokud máte rádi kyselejší verzi, můžeme přidat více šťávy)
  • 3 kuličky černého pepře
  • sůl, pepř (podle chuti)

Zastřené vejce:

  • 2 ks vejce
  • 1 lžíce octa

Na závěr:

  • 1 ks bagelu (rozpečeného)
  • 4 plátky slaniny (opečené)
  • 2 plátky chedaru

Postup 

Holandská omáčka:

  • V rendlíku svařte ocet a přidejte celý pepř, svaříme na poloviční objem. Poté vyndejte pepř a nechte odpočívat.
  • Nyní ve vodní lázni rozšleháme vajíčka se svařeným octem.
  • Šleháme dokud směs nezhoustne.
  • Jakmile Vám vznikne našlehaná pěna, postupně přiléváme rozpuštěné máslo a stále šleháme metlou.
  • Když je vmíchané všechno máslo přidáme citron a dochutíme solí a pepřem.

Zastřené vejce:

  • Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu.
  • Když voda bublá přidáme lžíci octa a pořádně promícháme vodu, dokud nevznikne vír.
  • Nyní do vzniklého víru dáme rozklepnuté vejce. Vždy vaříme pouze jedno vejce.
  • Vaříme 2-3 minuty a poté děrovanou naběračkou vejce opatrně vyndáme. To samé opakujeme i u druhého vejce.

Na závěr:

  • Opečeme si na bagel a slaninu na pánvi.
  • Nyní můžeme servírovat – rozpůlený opečený bagel na něj dva plátky opečené slaniny, plátek chedaru, zastřené vejce a to vše přelijeme holandskou omáčkou.
  • K takto hotovému pokrmu můžeme udělat lehký salát a dozdobit různým posypem či micro greens.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: 100 Kč
Chod: Snídaně
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: bagel, chedar, holandská omáčka, slanina, vejce benedikt, zastřené vejce


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest