Říkáte si, že byste ke snídani vyzkoušeli něco netradičního? Něco, co nesnídáme každý den. Snídani, která skvěle chutná a ještě lépe vypadá na talíři. Jak se připravují Vejce Benedikt? Vejce Benedikt s holandskou omáčkou je lahodný pokrm, který se stal oblíbenou snídaní v mnoha kavárnách a bistrech. Tato verze, podávaná na bagelu, přináší zajímavou změnu v servírování oproti klasice. Připravte se na harmonii chutí a textur, která vás nadchne.
Tento pokrm je ideální pro snídani. Bagel dodává zajímavou texturu a chuť, zatímco holandská omáčka přináší tu správnou rovnováhu mezi sladkostí, kyselostí a krémovostí.
Recept na Vejce benedikt s holandskou omáčkou na bagelu
Potřebné vybavení
- Topinkovač nebo pánev Na opečení bagelu
- Pánev
- Rendlík
- šlehací metla
Suroviny
Holandská omáčka:
- 3 ks žloutků
- 2 lžíce jablečného octa (svařený)
- 150 g másla
- 1 lžička šťávy z citronu (pokud máte rádi kyselejší verzi, můžeme přidat více šťávy)
- 3 kuličky černého pepře
- sůl, pepř (podle chuti)
Zastřené vejce:
- 2 ks vejce
- 1 lžíce octa
Na závěr:
- 1 ks bagelu (rozpečeného)
- 4 plátky slaniny (opečené)
- 2 plátky chedaru
Postup
Holandská omáčka:
- V rendlíku svařte ocet a přidejte celý pepř, svaříme na poloviční objem. Poté vyndejte pepř a nechte odpočívat.
- Nyní ve vodní lázni rozšleháme vajíčka se svařeným octem.
- Šleháme dokud směs nezhoustne.
- Jakmile Vám vznikne našlehaná pěna, postupně přiléváme rozpuštěné máslo a stále šleháme metlou.
- Když je vmíchané všechno máslo přidáme citron a dochutíme solí a pepřem.
Zastřené vejce:
- Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu.
- Když voda bublá přidáme lžíci octa a pořádně promícháme vodu, dokud nevznikne vír.
- Nyní do vzniklého víru dáme rozklepnuté vejce. Vždy vaříme pouze jedno vejce.
- Vaříme 2-3 minuty a poté děrovanou naběračkou vejce opatrně vyndáme. To samé opakujeme i u druhého vejce.
Na závěr:
- Opečeme si na bagel a slaninu na pánvi.
- Nyní můžeme servírovat – rozpůlený opečený bagel na něj dva plátky opečené slaniny, plátek chedaru, zastřené vejce a to vše přelijeme holandskou omáčkou.
- K takto hotovému pokrmu můžeme udělat lehký salát a dozdobit různým posypem či micro greens.