Tyto sušenky jsou originální svou oku poutající barvou a zaručeně přitáhnou pozornost a navodí kouzelnou atmosféru Vánoc. A proto je nezbytné, aby jsme udělali i nějaké sušenky pro Ježíška, který nám nosí dárky a aby jsme jej nějakým způsobem pohostili – takže ideální vánoční recept, kde nám pomohou děti. Toto nádherné matné vánoční cukroví zvládnete taky a můžete jej dokonce využít jako ozdobičky na stromeček. Zapomeňte na tlusté, těžké vyválené sušenky, Tyto chutnají stejně skvěle, jak vypadají. Stačí vyměnit vykrajovátko a promíchat barvy a máte na každý svátek jiné sušenky. A když je krásně zabalíte, například do průhledné folie s mašličkou nebo zdobeného papíru, budou ideálním dárkem i na oslavy. Toto jsou ty nejlepší sušenky, protože jsou lehké a jemné, křupavé a vynikajíce se hodí k máslové polevě. No a jsou božské s kávou! Ale pozor, mohou být návykové!
Recept na Barevné sušenky pro Ježíška ve tvaru vánočního stromečku, které si můžete pověsit na stromeček
Ingredience k přípravě
Těsto
- 1/2 hrnku másla pokojové teploty
- 3/4 hrnku cukru
- 1 velké vejce
- 1/2 KL vanilky
- 1 1/2 hrnku mouky
- 1 KL prášku do pečiva
- 1/4 KL soli
Máslový krém na stromečky
- 1/8 hrnku másla
- 1/8 hrnku rostlinného tuku
- 2 hrnky moučkového cukru
- 1 KL vanilky
- 2-3 lžíce smetany
- potravinářské barvivo
- cukrové ozdoby nebo posypky (na zdobení)
Postup
1. Do změklého másla přidáme cukr, vejce a vanilku a rozšleháme. Poté přimícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a vyválíme těsto.
2. Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme 1 hodinu chladit v lednici.
3. Vychladnuté těsto vyváíme na válu na tenko a vykrajujeme tvary dle chuti a vkusu. Na vánoční svátky jsme zvolili stromečky.
3. Vykrojené sušenky ukládáme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů cca 6 minut. Před každým pečením si plech vychladíme a sušenky neukládáme na horký plech. Pečeme do doby, než jsou okraje zlatavé , pozorně pečení hlídáme.
4. Připravíme si máslovou polevu tak, že změklé máslo a rostlinný tuk smícháme s moučkovým cukrem. Přidáme vanilku a smetanu a řádně mícháme. Zdobíme politím sušenek a pomocí zdobícího sáčku a špička. Můžeme různě dobarvit potravinářským barvivem.
Poznámky
Toto je recept na malou dávku sušenek, doporučujeme jej připravit 2-4-násobný. Sušenky doporučujeme nechat vychladit 5-10 minut před pečením. Sušenky můžeme uložené na sebe bez polevy zmrazit a vyndat z mrazáku dle potřeby.