Buchta je jednoduchá, ale přesto slavnostní, jako kdysi nedělní ráno u babičky. Objevuje se sice na stolech od chalup až po městské kuchyně, ale je symbolem českého venkova. Je připravovaná z litého těsta, které je oblíbené díky jeho rychlosti a nenáročnosti, nemusí se šlehat, ani kynout a přesto drží výborně.
Mák, tvaroh a povidla, které tuto buchtu dělají tak skvělou, byly kdysi všechno domácí produkty a díky tomu asi tato buchta vznikla. Každá z ingrediencí je lahodná, ale spolu tvoří skvělou harmonii. Když je něco, jako od maminky, je to právě taková buchta, obyčejná, ale přitom tak výjimečná.
Recept na českou trilogii na plechu: Litou tříbarevnou buchtu
Ingredience potřebné na přípravu Lité tříbarevné buchty s mákem, tvarohem a povidly
Těsto
- 3 vejce
- 200 g krupicového cukru
- 125 ml oleje
- 250 ml mléka
- 400 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
Mák
- 170 g mletého máku
- 1 lžíce marmelády
- 250 ml mléka
- 80 g moučkového cukru
Tvaroh
- 500 g tvarohu ve vaničce
- 2 vejce
- 2 lžíce moučkového cukru
- povidla
Postup přípravy lité buchty s mákem, tvarohem a povidly
1. Rozšleháme vejce s cukrem, přidáme olej, mléko a nakonec mouku práškem do pečiva.
2. Těsto rozmícháme a jeho 3/4 vylijeme na plech klasické velikosti vystlaný pečícím papírem anebo vymazaný tukem a vysypaný moukou.
3. Připravíme si tvarohovou náplň. Vejce vyšleháme s cukrem a přidáme tvaroh. Prošleháme.
4. Tvarohovou náplň vylijeme na těsto na plechu.
5. Makovou náplň si připravíme tak, že v ohřátém mléku rozpustíme cukr, přidáme mák a marmeládu a rozmícháme.
6.. Cukrářským sáčkem stříkáme na tvaroh pruhy máku a střídavé pruhy povidel.
7. Na povrch koláče nastříkáme pytlíkem zbylé těsto.
8. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 35 minut.
Tipy na obměnu
Do tvarohu můžete přidat zakysanou smetanu nebo pudinkový prášek, tvaroh bude vláčnější. mák lze dochutit rumem nebo medem. Pokud nemáte povidla, skvěle poslouží borůvkový džem nebo švestková marmeláda.

Vaflový sen: Originální nepečený zákusek z vaflí a jahodového kompotu

Trhanec s malinovou pěnou: svěží dezert s karamelem a vůní malin
Foto a recept Jaroslava Fišarová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI