Máte rádi moravanku, ale radši by jste měli k dispozici tu svoji domácí? Můžete si jí připravit dle tohoto receptu a už vám nikdy nebude chybět a budete mít vždycky kam sáhnout, když jí budete zrovna potřebovat. Pro ty, co náhodou moravanku neznají, je to směs sterilované zeleniny se sladkokyselou chutí, výrazným octovým nálevem a lehce pikantní příchutí. Podívejte se, jak ji připravujeme včetně nálevu, který nesmí chybět.
V českých domácnostech je tento zeleninový salát už po desetiletí známý a používaný buď jako rychlá příloha, nebo ochucovadlo k masu, karbanátkům, rizotu, či bramborovému salátu. Nebo jako základ některých pomazánek. V mnoha rodinách je tak oblíbená, že se objevuje na stole jak o svátcích, tak při běžném obědě, protože má své kouzlo, kterým je kyselost, křupavost a lehká štiplavost. Je to taková česká retro klasika. Dělávala jsem z moravanky i bramborový salát. Takže inspirací je více než dost.
Recept na domácí sterilovaný salát moravanka
Ingredience potřebné na přípravu domácí Moravanky
- mrkev, petržel a celer nakrájené na kostičky
- květák na malé růžičky
- papriku všech barev na tenké proužky
- malé cibulky a okurky (když nejsou malé, tak nakrájet na menší kousky)
- hrách (nejlépe čerstvý)
- feferonky
- malé zavařovací skleničky
Nálev do moravanky
- 3 l vody
- 3/4 l octa
- 260 g cukru
- 30 tabletek sacharinu
- 1 sáček Deka
Postup přípravy domácí moravanky
1. Do umytých skleniček ukládáme postupně vrstvy mrkve, petržele, celeru, květáku, papriky, cibule, hrachu, okurky a navrch feferonku.
2. Z ingrediencí pro nálev uvaříme nálev a zeleninu ve sklenicích horkým nálevem zalijeme. Uzavřeme a sterilujeme 15 minut.
Rada na závěr
V případě, že nemáte k dispozici čerstvý hrášek, můžete použít mražený, nechte ho před použitím rozmrazit a okapat.

Zelný salát bez zavařování, který vydrží celou zimu jako pikantní příloha

Recept na legendární korejský salát z červené řepy. Skvělý jako příloha k jakémukoliv masu nebo i jen tak
pozn.: částečně upraveno AI