Určitě jste už taky vyzkoušeli několik receptů ve snaze upéct ty opravdové a pravé Honzíkovy buchty. Měkké, nadýchané, plné náplně a čerstvé i na druhý den. Já jich už taky vyzkoušela několik, ale úplně spokojená jsem asi nebyla. Tento recept by vás měl dovést k tomu, že ty buchty budou opravdu opravdové Honzovy.

Honzovky jsou tradičním českým buchty, které jsou nedílnou součástí domácí kuchyně. Jedná se o kynuté buchty plněné sladkými náplněmi povidla, tvaroh, mák nebo marmeláda. Kořeny mají buchty v české lidové kuchyni, kde bylo kynuté těsto velmi oblíbené pro svou jednoduchou přípravu a dostupnost surovin. Původní recepty byly v průběhu roků různě inovované a měněné a proto nejsou buchty jako buchty. Tak si je vyzkoušíme, co vy na to?

Recept na Honzíkovy buchty – konečně ty pravé

Ingredience na přípravu

  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 700 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 105 g cukru
  • 450 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 105 g sádla
  • libovolná náplň (mák, povidla, tvaroh, marmeláda, pudink, čokoláda)

Postup

1. V malé misce si připravíme kvásek smícháním droždí, 1 PL cukru, 1 PL mouky a 2 DL vlažného mléka. Necháme přikryté na teplém místě cca 10 minut. vzejít.

2. Ve větší misce na kynutí si rozmícháme mouku, sůl cukr, vlažné mléko žloutky, sádlo, vše pokojové teploty. Nakonec přidáme kvásek a vše řádně rozmícháme. Nejlépe rukama vypracujeme pružné nelepivé těsto.

3. Těsto necháme kynout přikryté v teple cca 1 hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.

4. Poté těsto vyválíme na pomoučeném válu a rozkrájíme na čtverce.


Vykynuté těsto rozválíme a nakrájíme, plníme náplní.
Vykynuté těsto rozválíme a nakrájíme, plníme náplní.

5. Naplníme náplní dle chuti a každý čtverec s náplní zabalíme.

6. Buchty ukládáme k sobě na vymazaný plech a strany buchet potřeme olejem nebo sádlem. Na plechu necháme ještě 1/2 až 1 odinu v teple kynout.

7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů 20-25 minut. Upečené buchty můžeme poprášit moučkovým cukrem.


Upečeme v troubě a poprášíme moučkovým cukrem.
Upečeme v troubě a poprášíme moučkovým cukrem.

Z této dávky by nám mělo vyjít 24 buchet. Buchty uchováváme po vychlazení přikryté nebo zabalené proti vysychání a jsou luxusní i na druhý den, pokud samozřejmě nějaké zbydou.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest