Hrnkové dezerty mám nejraději. Žádné zbytečné vážení a měření, ušetří to hromadu času. Tato vynikající buchta s mascarpone, medem a ovocným želé je však úplně jiný případ. Kvůli tomu sladkému růžovému zázraku by se nám snad vyplatilo něco zvážit nebo odměřit. Snažili jsme se recept sestavit pouze v rámci hrnků a lžic, pár drobností ovšem odvážíme. Představte si, jak se budou tvářit vaše děti, jakmile jim tento veselý dezert naservírujete. Dokonalá kombinace chutí krému, nadýchaného těsta a svěžího želé – už nebudou chtít jinou. Nezáleží na tom, pro koho tuto buchtu pečete, všichni se do ní hned zamilují. Navíc je velmi jednoduchá, takže pokud jste kuchař amatér, i vy to s přehledem zvládnete. A jako amatér o to více s tímto růžovým pokladem zazáříte.
Recept na růžové řezy s mascarpone
Délka pečení korpusu v troubě 25 minut.
Ingredience pro přípravu
Korpus:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3 vejce
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 vrchovatá lžíce kakaa
- špetka soli
Krém:
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany
- 100 g medu
- 1 vanilkový cukr
Želé:
- 500 ml červené hroznové šťávy
- 5 lžic mouky
- 3 lžíce cukru
Postup přípravy těsta
1. Mouku smícháme s kakaem, solí a práškem do pečiva a dobře promícháme.
2. Ve velké míse si vyšleháme vejce s cukrem a poté přisypeme připravenou směs suchých surovin a nalejeme olej s mlékem.
3. Přibližně 3 minuty šleháme a dáme si předehřát troubu na 180°C.
4. Formu 25 x 25 cm nebo podobné velikosti si vyložíme pečícím papírem a těsto do ni nalejeme a zarovnáme.
5. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 25 – 30 minut a poté necháme zcela zchladnout.
Příprava krému
1. Ve velké míse si vyšleháme smetanu a přidáme k ní vanilkový cukr, med a mascarpone.
2. Vše spolu prošleháme, dokud nezískáme tuhý homogenní krém.
3. Vychladlý korpus mírně polejeme několika lžícemi mléka, aby ho do sebe dobře nasál a naneseme mascarpone krém.
4. Dáme na alespoň 10 minut do lednice a připravíme želé.
Příprava želé
1. Do kastrolu dáme cukr, mouku a ovocnou šťávu a dobře promícháme.
2. Kastrol dáme na oheň a vaříme za stálého míchání, dokud směs nezhoustne.
3. Odstavíme a necháme cca 10 minut zchladnout.
4. Poté ovocnou směs nalejeme na krém a necháme 5 hodin tuhnout v lednici.
Želé dříve a dnes
Věděli jste, že dříve, konkrétně od 70. let 20. století se k přípravě želé používal nápojový prášek Vitacit? Jednalo se o osvěžující nápoj různých ovocných chutí, který se rozmíchal ve vodě a s želatinou jste mohli připravit ovocné želé na různé dezerty. Prášek obsahoval kromě množství cukru také umělá barviva a aromata. Proto doporučujeme chutné želé vyrábět z ovocných šťáv, nejlépe odšťavněných doma.