Hrnkové dezerty mám nejraději. Žádné zbytečné vážení a měření, ušetří to hromadu času. Tato vynikající buchta s mascarpone, medem a ovocným želé je však úplně jiný případ. Kvůli tomu sladkému růžovému zázraku by se nám snad vyplatilo něco zvážit nebo odměřit. Snažili jsme se recept sestavit pouze v rámci hrnků a lžic, pár drobností ovšem odvážíme. Představte si, jak se budou tvářit vaše děti, jakmile jim tento veselý dezert naservírujete. Dokonalá kombinace chutí krému, nadýchaného těsta a svěžího želé – už nebudou chtít jinou. Nezáleží na tom, pro koho tuto buchtu pečete, všichni se do ní hned zamilují. Navíc je velmi jednoduchá, takže pokud jste kuchař amatér, i vy to s přehledem zvládnete. A jako amatér o to více s tímto růžovým pokladem zazáříte.

Recept na růžové řezy s mascarpone

Délka pečení korpusu v troubě 25 minut.

Ingredience pro přípravu

Korpus:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vrchovatá lžíce kakaa
  • špetka soli

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany
  • 100 g medu
  • 1 vanilkový cukr

Želé:

  • 500 ml červené hroznové šťávy
  • 5 lžic mouky
  • 3 lžíce cukru

Postup přípravy těsta

1. Mouku smícháme s kakaem, solí a práškem do pečiva a dobře promícháme.

2. Ve velké míse si vyšleháme vejce s cukrem a poté přisypeme připravenou směs suchých surovin a nalejeme olej s mlékem.

Ve velké míse si vyšleháme vejce s cukrem.
Zdroj obrázku: Retete traditionale romanesti, Ve velké míse si vyšleháme vejce s cukrem.
Přisypeme připravenou směs suchých surovin a nalejeme olej s mlékem.
Zdroj obrázku: Retete traditionale romanesti, Přisypeme připravenou směs suchých surovin a nalejeme olej s mlékem.

3. Přibližně 3 minuty šleháme a dáme si předehřát troubu na 180°C.

4. Formu 25 x 25 cm nebo podobné velikosti si vyložíme pečícím papírem a těsto do ni nalejeme a zarovnáme.

Těsto zarovnáme do formy.
Zdroj obrázku: Retete traditionale romanesti, Těsto zarovnáme do formy.

5. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 25 – 30 minut a poté necháme zcela zchladnout.

Příprava krému

1. Ve velké míse si vyšleháme smetanu a přidáme k ní vanilkový cukr, med a mascarpone.

2. Vše spolu prošleháme, dokud nezískáme tuhý homogenní krém.

Vše spolu prošleháme, dokud nezískáme tuhý homogenní krém.
Zdroj obrázku: Retete traditionale romanesti, Vše spolu prošleháme, dokud nezískáme tuhý homogenní krém.

3. Vychladlý korpus mírně polejeme několika lžícemi mléka, aby ho do sebe dobře nasál a naneseme mascarpone krém.

Vychladlý korpus mírně polejeme několika lžícemi mléka.
Zdroj obrázku: Retete traditionale romanesti, Vychladlý korpus mírně polejeme několika lžícemi mléka,
Naneseme mascarpone krém.
Zdroj obrázku: Retete traditionale romanesti, Naneseme mascarpone krém.

4. Dáme na alespoň 10 minut do lednice a připravíme želé.

Příprava želé

1. Do kastrolu dáme cukr, mouku a ovocnou šťávu a dobře promícháme.

Do kastrolu dáme cukr, mouku a ovocnou šťávu a dobře promícháme.
Zdroj obrázku: Retete traditionale romanesti, Do kastrolu dáme cukr, mouku a ovocnou šťávu a dobře promícháme.

2. Kastrol dáme na oheň a vaříme za stálého míchání, dokud směs nezhoustne.

3. Odstavíme a necháme cca 10 minut zchladnout.

4. Poté ovocnou směs nalejeme na krém a necháme 5 hodin tuhnout v lednici.

Ovocnou směs nalejeme na krém.
Zdroj obrázku: Retete traditionale romanesti, Ovocnou směs nalejeme na krém.

Želé dříve a dnes

Věděli jste, že dříve, konkrétně od 70. let 20. století se k přípravě želé používal nápojový prášek Vitacit? Jednalo se o osvěžující nápoj různých ovocných chutí, který se rozmíchal ve vodě a s želatinou jste mohli připravit ovocné želé na různé dezerty. Prášek obsahoval kromě množství cukru také umělá barviva a aromata. Proto doporučujeme chutné želé vyrábět z ovocných šťáv, nejlépe odšťavněných doma.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest