Klášterní rohlíčky s čokoládou a lískovými oříšky jsou jedinečným cukrovím, které v sobě spojuje jemnost klasické cukrářské tradice s bohatou chutí čokolády a oříšků. Inspirace pro tento recept pramení z klášterních kuchyní, kde mniši a jeptišky vytvářeli dezerty s důrazem na preciznost a dokonalou harmonii chutí. Každé sousto těchto rohlíčků vám připomene pečlivost, se kterou se tradiční sladkosti vyráběly. Tento recept je skvělou volbou pro slavnostní příležitosti včetně vánočního stolování a vánočních receptů.

Recept na klášterní rohlíčky

Ingredience pro přípravu

  • 100 g tmavé čokolády
  • 280 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 2 žloutky
  • 200 g mletých lískových ořechů
  • 60 g moučkového cukru

Postup přípravy

1. V míse smícháme mouku, máslo, žloutky, lískové oříšky a moučkový cukr.

2. Vypracujeme těsto a zabalené v potravinářské fólii ho vložíme na hodinu do lednice.

3. Formičky na rohlíčky naplníme těstem a vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem.

4. Plech vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova.

5. Rohlíčky vyklepneme z formiček a necháme vychladnout.

6. Nakonec rohlíčky máčíme v čokoládě a můžeme je dozdobit nasekanými pistáciemi nebo kokosem.

Typická klášterní kuchyně.
Zdroj: depositphotos, Typická klášterní kuchyně.

Tipy a jedna zajímavost

Lískové oříšky: Pokud chcete oživit chuť rohlíčků, oříšky předem opražte na pánvi. Tím získají výraznější aroma.

Tradiční varianta: Některé historické recepty klášterních rohlíčků využívaly místo čokolády karamelovou polevu.

Uskladnění: Rohlíčky skladujte ve vzduchotěsné dóze, aby zůstaly krásně křehké.

Historický přesah: V minulosti byly podobné sladkosti často vyráběny jako dárky pro šlechtu nebo při slavnostních hostinách v klášterech.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest