Vanilkové cukroví má v sobě něco magického. Je to právě ta jedinečná vůně vanilky, která vás dokáže přenést do nejkrásnějších okamžiků dětství – do kuchyně prarodičů, kde se na stole vršily hromádky cukroví. Nebo do chvíle, kdy jste jako dítě netrpělivě nakukovali do trouby a nemohli se dočkat první ochutnávky. Tento druh cukroví, ač jednoduchý na přípravu, v sobě nese kouzlo, které spojuje generace. A vanilkové cukroví nejsou jen vanilkové rohlíčky, ale i další cukroví.
Skvěle se hodí nejen na vánoční stůl, ale také k odpolednímu čaji nebo kávě. Vanilkové cukroví je také skvělým příkladem toho, jak málo stačí k tomu, aby jste si skvěle pochutnali. Když máte po ruce pár základních surovin a chuť se pustit do pečení, dokážete vykouzlit něco, co potěší nejen rodinu, ale i přátele.
Recept na vanilkové cukroví
Délka pečení v troubě 8 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto na cukroví:
- 250 g hladké mouky
- 250 g másla
- 1 vejce
- 1 lžička cukru
- 7 g sušeného droždí
- 3 lžíce mléka
- špetka soli
Na obalení cukroví:
- 200 g moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
Postup přípravy
1. V míse smícháme mouku, špetku soli, změklé másla a vejce.
2. Do jiné mísy nalejeme vlažné mléko a do něj přidáme cukr a droždí.
3. Droždí necháme v mléce chvíli pracovat a poté tento kvásek přendáme do mísy s moukou.
4. Vypracujeme pořádné těsto a vložíme ho do hlubší mísy.
5. Nalejeme trochu studené vody a dáme na 2 hodiny do lednice.
6. Poté těsto osušíme a těsto rozdělíme na části. Ty rozválíme na plát 4 – 5 mm silný.
7. Vykrojíme si tvary dle libosti a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
8. Plech vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 7 – 8 minut.
9. Necháme vychladnout a poté obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
10. Nejlepší je toto cukroví dobře uleželé v uzavřené nádobě.
Moc vanilky
Vanilka, která je s tímto cukrovím neodmyslitelně spjatá, patří mezi nejluxusnější a nejvoňavější koření světa. Její vůně se okamžitě stává symbolem domova, pohody a blížících se Vánoc. A právě jednoduché vanilkové cukroví je ukázkou, že krása spočívá v maličkostech. Na první pohled možná nenápadné, ale při zakousnutí vás pohltí dokonalou kombinací chutí a textury.