Nejkrásnější svátky v roce a s nimi spojená štědrovečerní večeře se pomaličku blíží. Ať už jste „tým kapr“, „tým řízek“, nebo „tým oboje“, jedno máme všichni společné: bramborový salát. Jeho podoba se v jednotlivých domácnostech často liší, však i Karel a Eva se v seriálu Vyprávěj přeli, zda do salátu (ne)patří celer, pamatujete? Základní princip je ale stejný.
Kvalita především
Kvalitní brambory i ostatní suroviny, pečlivá příprava a laškovné plácání přes nenechavé ruce ochutnávačů. Odležení do druhého dne je zázrakem, díky němuž se chutě propojí. Brambory musí být správně uvařené, aby se nerozpadaly, ale zároveň nezůstávaly uvnitř tvrdé, zelenina by měla být pevná, vše rovnoměrně pokrájené. K ulehčení práce proto často používáme kráječ.
Rodinné recepty: cennější než zlato
Každá rodina má svůj oblíbený recept, často předávaný mezi generacemi. Díky tomu vzniklo tolik chutí a variant. Někdo přidává jemně nakrájenou cibuli, jinde si neumí salát představit bez kostiček okurek, láku, majonézy nebo hrášku. Zásadní však je správná příprava jednotlivých surovin a také čistota. Pozor při ochutnávání, častou chybou je používání stejné lžíce, výrobek pak rychle kvasí. Co o salátu víte, to vyzkouší náš kvíz.
Kvíz: Salátový test: Zkuste si kvíz plný otázek o bramborovém salátu
Zdroj: Autorský text, Wikipedie