Zabíjačkový guláš patří k české zimě zkrátka patří. Je to jeden z nejvoňavějších a nejhutnějších pokrmů naší tradiční kuchyně. Připravuje se z čerstvého masa, často i z drobů, cibule, česneku a voňavé směsi kmínu a pepře. Díky tomu je chuť bohatá, intenzivní a jemně nasládlá po cibuli. Oproti klasickému guláši má ten zabíjačkový výraznější barvu a krémovější konzistenci, protože se zahušťuje jiným způsobem.

Dobrý gulášek pro zdraví

Zvolíte-li suroviny z kvalitních zdrojů, nejlépe domácí či farmářské, bude i taková dobrota jako tento guláš pro vaše tělo znamenat zdravotní přínos. Dobré vepřové maso totiž dodá kvalitní bílkoviny a minerály, především železo a zinek, které podporují energii a imunitu. Droby zase přinesou vitaminy skupiny B a další látky cenné pro správnou funkci metabolismu.

Díky vývaru a mozečku zase vaše tělo dostane poctivou porci kolagenu, jenž prospívá kloubům, trávení a v neposlední řadě také pleti, protože přirozeně bojuje proti vysušení a vráskám. Připravit kvalitní zabíjačkový guláš ale nemusí být jen tak, jestli znáte správný postup, to si můžete otestovat v krátkém kvízu, který jsme si pro vás připravili.

Obrázek ke kvízu: Test znalosti kultovních hlášek: patříte mezi znalce slovníku Zdeňka Pohlreicha?

Kvíz na téma hlášky Zdeňka Pohlreicha: Hrstka lidí, která je nikdy neslyšela, se alespoň pořádně zasměje

Zdroj: Autorský text, Wikipedie, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest