Tyhle oplatkové řezy dělala moje maminka každé Vánoce a u nás prostě nemohly chybět. Patřily mezi to nejklasičtější cukroví, bez kterého by svátky ani nebyly úplné. A musím říct, že jsou hrozně dobré – takové, že člověk u nich nikdy neskončí jen u jednoho kousku. Jsou sladké, voňavé a krásně křupavé, prostě návykové. Griliáše nebo také griláže jsou taková stará poctivá klasika, která se obejde bez pečení – jen se připraví karamel s oříšky a všechno se spojí do křehkých, lesklých placiček.

Pamatuju si, jak se u nás doma při jejich přípravě linula po kuchyni vůně cukru a ořechů, a já jsem netrpělivě čekala, až karamel trochu vychladne, abych mohla ochutnat. Tohle cukroví má kořeny už u našich babiček, možná i prababiček, kdy se doma využívalo to, co bylo po ruce – oplatky, ořechy, med, cukr, trocha másla nebo smetany. Griliáše mají blízko ke karamelovým cukrovinkám z Rakousko-Uherska, jako byl nugát nebo pralinky, ale u nás si získaly vlastní místo. Patří na vánoční stůl stejně jistě jako vanilkové rohlíčky nebo linecké, a přitom jsou úplně jiné – jednoduché, ale s duší.

Recept na Griláže

Ingredience potřebné k přípravě griliášových řezů v oplatce

  • 8 dortových oplatek
  • 250 g cukru krystal nebo krupice
  • 250 g másla nebo tuku Stela
  • 1 plechovka slazeného zahuštěného mléka (Salko)
  • 250 g jemně nasekaných vlašských ořechů

Postup přípravy grilážů

1. Cukr v kastrolu na mírném ohni rozpustíme na karamel.

2. Postupně přidáváme nakrájené máslo za stálého míchání do rozpuštění.

3. Pak vmícháme slazené mléko a za stálého šlehání metličkou vaříme ještě 5 minut.

4. Vsypeme nadrobno nasekané ořechy a povaříme ještě 3 minuty.

5. Směs odstavíme a necháme mírně vychladnout.

6. Na jeden oplatkový plat navrstvíme směs a ještě teplou rovnoměrně rozetřeme. Přikryjeme druhým platem a zatížíme. )

7. Zatížené necháme ztuhnout nejlépe do druhého dne v lednici.

8. Ostrým nožem krájíme malé obdélníčky nebo trojúhelníčky, pokud jsou řezy tvrdší, nožík si můžeme nahřát.

Doporučení

  • Griláže nejlépe chutnají až dva dny po přípravě, když se chutě propojí.
  • Uchovávejte je v chladu v uzavíratelné nádobě, tak vydrží 2-3 týdny.
Obrázek receptu na medové hvězdičky.

Medové hvězdičky: Nádherná vánoční delikatesa

Grilážky – nakrájený na kousky

Grilážky – Karamelové sušenky připravené za pomoci vaflovače

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest