Milí přátelé, máte-li rádi kynuté koláče, perníčky a ovocné chutě, určitě by stálo za vyzkoušení tohoto inovativního receptu. Inovativní proto, že perníková chuť v kynutém těstu není úplně obvyklá, ale nápad je to určitě fantastický. Spojení kynutého těsta a perníkového koření s mandlovou a ovocnou náplní je ohromně zajímavá kombinace chutí. Výsledkem vašeho snažení bude krásná vůně a vynikající jemnost koláčků. Tyhle luxusní domácí koláčky si určitě zaslouží vaši pozornost a navíc má těsto tak všestranné využití, že jej můžete kombinovat s opravdu různými náplněmi.
Při jejich pečení se sice vaší domácností, díky perníkovému koření, rozvine tak trochu vánoční vůně, ale to přece není na škodu. Připomenout si i v průběhu roku tyto krásné zimní svátky. No a už vám k tomu chybí pouze šálek dobrého kafíčka, které máte rádi anebo voňavého čaje. Nic už pak nebrání tomu, abyste si vychutnali tento skvělý zážitek s vašimi přáteli i s rodinou. Tento originální recept určitě zaujme každého, kdo má tyto chutě v oblibě a kdo rád zkouší něco nového.
Recept na kynuté koláče s perníkovo – mandlovou chutí a ovocnou náplní
Ingredience na přípravu tohoto originálního receptu (velikost hrnku je myšlena na 200 ml)
Kynuté těsto
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek sušeného strouhaného perníku (můžou být zbytky perníčků)
- 4 lžíce cukru krystal
- 2 žloutky
- půl lžičky soli
- 50 g másla
- půl kostky čerstvého droždí
- vlažné mléko dle potřeby
Náplň
- uvařené mléko
- mleté mandle
- cukr
- vanilkový cukr
- citrónová kůra
- dýňová marmeláda
- kandované třešně
- žloutek s trochou mléka na potření koláčků
- rozpuštěné máslo s trochou macerátu. z třešní na potření po upečení
Drobenka
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce sušeného drceného perníku
- máslo dle potřeby
Postup na přípravu těchto lákavých a voňavých koláčků
1. V mističce rozmícháme droždí, lžíci mouky a lžičku cukru a zalijeme cca 2 dl vlažného mléka. Necháme na teplém místě přikryté vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut.
2. V misce smícháme mouku se solí a přidáme ostatní ingredience určené pro těsto. Nakonec vmícháme kvásek a těsto uhněteme. Těsto necháme cca 1 hodinu kynout v teple.
3. Z vykynutého těsta uděláme na válu bochánky určené na výrobu koláčků a necháme ještě půl hodiny přikryté utěrkou kynout.
4. Připravíme si náplň smícháním uvařeného mléka s mletými mandlemi, cukrem, vanilkou a citrónovou kůrou.
![Kynuté koláče s višněmi](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/06/1-178.jpg)
Kynuté koláče s tvarohovou náplní a višněmi: Tvarohová náplň, nadýchané těsto a višně tvoří chuťovou harmonii
5. Bochánky ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem, do každého uděláme například dnem skleničky větší důlek. Okrajem důlku nastříkáme pomocí cukrářského sáčku mandlovou náplň, doprostřed důlku vložíme lžičku marmelády. Zasypeme drobenkou a přidáme kandované třešně. Takto naplněné koláčky necháme ještě půl hodiny na plechu kynout.
6. Okraje koláčků potřeme žloutkem rozšlehaným s trochou mléka a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů do zlatova.
![Obrázek receptu na Kynutý koláč se strouhankou z piškotů a 3 náplněmi - tvarohovou, borůvkovou a makovou](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2025/01/kolac-z§kynutoho-testa.jpg)
Kynutý koláč se třemi náplněmi: tvarohovou, borůvkovou a makovou
7. Po upečení potřeme okraje ještě máslem s kapkou macerátu z třešní a po vychlazení poprášíme moučkovým cukrem.
Pro extra lahodný zážitek si můžete koláčky posypat po upečení sekanými mandlemi anebo pokapat medem.
pozn.: částečně upraveno AI