Všichni určitě známe marcipán kupovaný, ale proč si nezkusit domácí marcipánové cukroví, které je jednoduché na přípravu, ale výsledek určitě stojí za to. Tyto marcipánové sušenky jsou jemné, máslové a mají krásnou mandlovou chuť. Jsou ideální k čaji, kávě nebo jako lahodný doplněk ke slavnostní tabuli.

Dříve, než ale začneme s jejich výrobou, je nutné si zakoupit anebo připravit mandlovou pastu. Pokud máme chuť si vyzkoušet její domácí přípravu, v lednici nám vydrží zabalená až 2 týdny. Domácí mandlová pasta je jednoduchá na výrobu a chuťově vynikající.

Recept na Domácí marcipánové cukroví

Ingredience na přípravu

Mandlová pasta

  • 200 g mletých mandlí
  • 100 g moučkového cukru
  • 2-3 PL vody
  • 1 KL mandlové esence
  • špetka soli

Těsto

  • 1/4 hrnku změklého másla
  • 1/4 hrnku světlého kukuřičného sirupu
  • 1/2 KL soli
  • 1/2 KL citronové nebo vanilkové esence
  • 450 g moučkového cukru
  • 1 hrnek mandlové pasty
  • potravinářské barvivo (volitelné) + čokoláda na zdobení

Postup

Mandlová pasta

1. Pokud nemáme již namleté mandle, můžeme použít blanšírované celé mandle (bez slupky). Mandle jednoduše krátce povaříme ve vroucí vodě (asi 1–2 minuty), scedíme je a slupky jemně stáhneme. Poté necháme mandle oschnout a rozmixujeme je na jemnou mouku v mixéru nebo kuchyňském robotu.

2. Do mísy nasypeme mleté mandle, moučkový cukr a špetku soli. Sůl pomůže zvýraznit sladkost a chuť mandlí. Nyní můžeme přidat i mandlový extrakt, aby měla pasta silnější mandlovou chuť.

3. Postupně přidáváme vodu po lžících. Mícháme anebo hněteme směs rukama, dokud nezačne vznikat kompaktní, ale pružná pasta. Pokud je směs příliš suchá a nedrží pohromadě, přidáme ještě trochu vody. Naopak, pokud je příliš vlhká, můžeme přidat trochu více mletých mandlí nebo moučkového cukru.

4. Jakmile je mandlová pasta připravená, vytvarujeme ji do tvaru válečku nebo koule. Pokud ji nebudeme ihned používat, zabalíme ji do potravinové fólie a uchováváme v ledničce. Takto připravená mandlová pasta vydrží v lednici až 2 týdny, nebo ji můžeme zamrazit pro delší skladování.

Těsto

1. V misce smícháme máslo, sirup, sůl a esenci, nakonec postupně zamícháme cukr.

2. Tuto směs hněteme ručně anebo v robotu s mandlovou pastou na mírně lepivé těsto.

Hnětačem v robotu hněteme těsto.
Zdroj obrázku: Wikimedia, Hnětačem v robotu hněteme těsto.

3. Z těsta uděláme váleček, zabalíme do potravinové folie a dáme asi na hodinu schladit.

Hotové těsto dáme chladit.
Zdroj obrázku: Wikimedia, Hotové těsto dáme chladit.

4. Poté těsto rozválíme na tloušťku 5 mm a vykrajovátkem vykrajujeme různé tvary, které ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.

Těsto rozválíme na válu.
Zdroj obrázku: Wikimedia, Těsto rozválíme na válu.

5. Pečeme v troubě při teplotě 160-170 stupňů cca 10-12 minut.

6. Po upečení necháme vychladnout a zdobíme čokoládou anebo cukrem či mandlovými plátky dle fantazie.

Upečené cukroví zdobíme čokoládou.
Zdroj obrázku: grandmascookbook, Upečené cukroví zdobíme čokoládou.

Rady na závěr

Marcipánové cukroví je křehké, jemně sladké a velmi lahodné. Hodí se jak na vánoční stůl, tak jako lahodný dezert ke kávě nebo čaji. Pečení marcipánového cukroví by jsme měli hlídat, aby nedošlo k přílišnému zhnědnutí marcipánu, který má tendenci rychle karamelizovat. Sledujeme cukroví, aby zůstalo světlé s jemně zlatými okraji. Marcipánové cukroví můžeme uchovávat ve vzduchotěsné nádobě po dobu několika dní, aby zůstalo čerstvé a měkké. Můžeme jej také zamrazit a vytáhnout těsně před podáváním.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest