Kuřecí játra jsou surovina, která překvapí svou jemnou chutí a rychlou přípravou. Společně s opečenými brambory tvoří dokonalý pár. Jednoduché, ale chuťově výrazné jídlo, které voní poctivou českou kuchyní. Játra restuji na rozpálené pánvičce zprudka, ze všech stran zhruba dvě minuty na závěr dochutím solí. Játra se solí až po restování. Poznáte, až budou akorát, jelikož záleží jak velké kousky si připravíte.

Křupavé brambory vytváří dokonalý kontrast k jemným játrům. Kromě toho jde o klasické jídlo, které je rychlé a cenově dostupné, což oceníte hlavně ve chvílích, kdy hledáte něco chutného, ale nenáročného.

Recept na restovaná kuřecí játra na cibulce s opečeným bramborem na kolečka a dipem nebo tatarkou

Ingredience pro přípravu

Příprava jater:

  • 500 g kuřecích jater
  • 2 cibule
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky majoránky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Opečené brambory:

  • 800 g brambor
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • sůl
  • čerstvá petrželka

Jak budeme postupovat při přípravě restovaných jater

Kuřecí játra s pečeným bramborem a tatarkou
Dokonalá restovaná kuřecí játra s opečeným bramborem nebo hranolkami

1. Nejdříve si oloupané brambory nakrájíme na kolečka nebo klínky a vložíme na chvíli do studené vody.

2. Mezitím si dáme předehřát troubu na 200°C a poté brambory osušíme a v míse promícháme s olejem, paprikou, kmínem a špetkou soli.

3. Brambory rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se nám nepřekrývaly.

4. Vložíme do předehřáté trouby na 30 – 35 minut a v polovině pečení je otočíme.

5. Během pečení brambor si játra očistíme a větší kusy nakrájíme.

6. Na pánvi rozpálíme tuk a přidáme najemno nakrájenou cibuli, kterou orestujeme dozlatova.

7. K cibuli přidáme nasekaný česnek a promícháme.

8. Poté do pánve přihodíme játra a zvýšíme teplotu.

9. Játra restujeme ze všech stran a jakmile se zatáhnout, přidáme mletou červenou papriku, majoránku, sůl a pepř.

10. Ztlumíme plamen sporáku a dusíme pod pokličkou cca 10 minut do měkka.

11. Játra podáváme se zlatavými bramborami a tatarkou.

Játra na cibulce.
Zdroj: depositphotos, Játra na cibulce.

Závěrem

Játra jsou výjimečně výživná, plná vitamínu A, železa a bílkovin, což z tohoto receptu činí nejen lahůdku, ale i hodnotnou součást vašeho jídelníčku. Uvařte si tento pokrm a objevte kouzlo tradičních chutí v moderním pojetí!

Co byste neměli přehlédnout

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest