Zkusily jste už někdy jiné řízky než klasické, třeba ty obrácené a upečené v troubě? Potřebujete-li ušetřit čas a mít masíčko šťavnaté, určitě je vyzkoušejte. Tento recept je spojením smažení a pečení – křupavé a zároveň šťavnaté doplněno fantastickou chutí cibulového výpeku. Toto je recept našeho dětství, dělávala ho naše maminka a nyní i my.
K přípravě tohoto receptu se nejvíc hodí vepřová krkovice anebo kýta. Výhodou je, že můžete připravit hromadu řízků najednou. Opékáte je pouze chviličku a pak se pečou na plechu v troubě. Díky vlastní šťávě a cibuli maso nevyschne a je krásně měkké.
Recept na pečené obrácené řízky v cibulovém kabátku
Ingredience potřebné na přípravu obrácených řízků s cibulí pečených v troubě
- 8 plátků vepřové krkovice nebo kýty
- sůl dle chuti
- 3 vejce
- strouhanka na obalení
- tuk na smažení
- 2 cibule
- trochu vody na podlití
- pepř nebo kmín na dochucení
- plátky česneku pro výraznější chuť
Postup přípravy obrácených řízků
1. Maso nakrájíme na plátky, trochu naklepeme a osolíme.
2. Maso obalíme ve strouhance, poté ve vajíčku a osmažíme zprudka na pánvi na rozpáleném tuku.
3. Osmažené řízky naskládáme na plech, přidáme nakrájenou na půl plátky cibuli a podlijeme trochou vody.

Nakládané vepřové řízky: Příprava vepřových řízků v aromatické jogurtové marinádě
4. Pečeme přikryté v troubě na 180 stupňů půl hodiny.
5. Poté odkryjeme a necháme vypařit vodu, aby se udělal výpek z cibule.
6. Odkryté pečeme cca 15 minut, až je maso měkké.
Množství cibule a vody přizpůsobíme podle toho jak moc šťavnaté řízky chceme.

Netradiční řízky v páře podle našich babiček: šťavnatá klasika trochu jinak
pozn.: částečně upraveno AI