Název rošťáci údajně vznikl jako hravé označení masa na roštu ( z Francouzštiny “roti” jako rošt). Čeští kuchaři si s tím ale pohráli a přetvořili jej v rošťácké jídlo. Tedy něco lehce nezbedného, ale chutného, hlavně pro ty, co mají rádi rychlá, šťavnatá a výrazná jídla. Toto jídlo ale každý z kuchařů dělá jinak a každý má na to svůj recept.

Většinou jde ale o jídlo z kuřecích nudliček či plátků, rychle orestovaných a pikantně nebo sladko-slaně ochucených. Někdo je připravuje na způsob číny, někdo zase jako minutku s česnekem hořčicí nebo paprikou.

Recept na rošťáky z kuřecího masa

Ingredience potřebné na přípravu Rošťáků s chutí, šmrncem a s úsměvem

  • 6 kusů kuřecích prsních řízků
  • 2 vejce
  • 2 lžíce solamylu
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžičky Magi koření
  • 2 lžičky Sojové omáčky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • olej nebo sádlo na smažení

Postup přípravy rošťáků

1. V misce smícháme všechny ingredience a vidličkou vyšleháme těstíčko.

2. Plátky masa do něj naskládáme aby byly celé ponořené.

3. Minimálně 24 hodin necháme odležet v lednici.

4. Smažíme na sádle nebo oleji z každé strany dozlatova.

Maso smažíme z obou stran dozlatova.
Foto: Cooky.cz, Maso smažíme z obou stran dozlatova.

Tip

Když maso necháme v lednici 48 hodin, bude více křehké a měkké. Podáváme je s rýží nebo s nudlemi anebo i s bramborami.

Obrázek receptu na rošťáky s brambory, cibulkou a římským salátem.

Rošťáci, které budete milovat: Recept na šťavnaté rošťáky s brambory, cibulkou, tatarkou a římským salátem

Obrázek receptu na smažené plátky masa s hranolkami.

Rošťáci: Marinované plátky masa smažené na sádle s hranolkami

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest