Název rošťáci údajně vznikl jako hravé označení masa na roštu ( z Francouzštiny “roti” jako rošt). Čeští kuchaři si s tím ale pohráli a přetvořili jej v rošťácké jídlo. Tedy něco lehce nezbedného, ale chutného, hlavně pro ty, co mají rádi rychlá, šťavnatá a výrazná jídla. Toto jídlo ale každý z kuchařů dělá jinak a každý má na to svůj recept.
Většinou jde ale o jídlo z kuřecích nudliček či plátků, rychle orestovaných a pikantně nebo sladko-slaně ochucených. Někdo je připravuje na způsob číny, někdo zase jako minutku s česnekem hořčicí nebo paprikou.
Recept na rošťáky z kuřecího masa
Ingredience potřebné na přípravu Rošťáků s chutí, šmrncem a s úsměvem
- 6 kusů kuřecích prsních řízků
- 2 vejce
- 2 lžíce solamylu
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžičky Magi koření
- 2 lžičky Sojové omáčky
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- olej nebo sádlo na smažení
Postup přípravy rošťáků
1. V misce smícháme všechny ingredience a vidličkou vyšleháme těstíčko.
2. Plátky masa do něj naskládáme aby byly celé ponořené.
3. Minimálně 24 hodin necháme odležet v lednici.
4. Smažíme na sádle nebo oleji z každé strany dozlatova.
Tip
Když maso necháme v lednici 48 hodin, bude více křehké a měkké. Podáváme je s rýží nebo s nudlemi anebo i s bramborami.

Rošťáci, které budete milovat: Recept na šťavnaté rošťáky s brambory, cibulkou, tatarkou a římským salátem

Rošťáci: Marinované plátky masa smažené na sádle s hranolkami
pozn.: částečně upraveno AI