Já jim říkám Honzovky, někdo je zná pod názvem Honzovy buchty podle té pohádky, kde jde Honza do světa. České buchty – to je ovšem asi takový nejobvyklejší název. Připravují se s různými náplněmi od tvarohu přes povidla, mák, marmeládu až po čokoládové směsi. Honzovky s mákem jsou tradiční české buchty, které si občas zajisté dopřeje každý milovník sladkého – a tedy i toho tradičního. V tomto receptu kombinujeme jemné těsto ze vzešlého kvásku s bohatou makovou náplní, kterou trošku přiostříme kapkou rumu. Začneme jak jinak, než vytvořením kvásku z kvasnic, cukru a vlažného mléka. Poté kvásek smícháme s dalšími surovinami a vznikne hladké těsto, které necháme vykynout. V mezidobí si vytvoříme makovou směs. Buchty pečeme dozlatova a na závěr je sypeme moučkovým cukrem.

Makovou náplň si připravíme jednoduše přivedením mléka k varu. Smícháme s mákem, cukrem a rumem. Směs vaříme, dokud nezhoustne a poté s ní plníme již připravené a vykrájené těsto. Doufám, že si je také upečete a budete mít pekáč krásných zlatých buchtiček. Jak připravujete buchty a jejich náplně ve vaší kuchyni?

Recept na Honzovky s mákem

Ingredience na buchty

  • 250 ml mléka
  • 75 g krupicového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3/4 kostky kvasnic
  • 10 lžic oleje
  • 3 žloutky
  • 1 lžička soli

Na makovou náplň budete potřebovat

  • 400 ml mléka
  • 200 g máku
  • 60 g cukru krupice
  • 2 lžíce rumu

Postup přípravy makových Honzovek

Honzovy české kynuté buchty s makovou náplní
Foto: Jaroslava Fišarová, Honzovky s mákem

1. Začneme přípravou kvásku. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice s trochou cukru a necháme vzejít kvásek.

2. Do kuchyňského robota dáme ostatní suroviny a jako poslední přidáme vzešlý kvásek. Vymícháme krásně hladké těsto.

3. Vykynuté těsto dáme na vál, rozválíme a vykrájíme kolečka. Kolečka naplníme mákem, hezky poctivě, co se vejde.

Obrázek receptu na Honzíkovy buchty-konečně ty pravé

Honzíkovy péřově nadýchané buchty – konečně ty pravé

4. Připravíme si pekáč, který vymažeme olejem. Narovnáme buchty jednu vedle druhé a trošku potřeme olejem.

5. Buchty pečeme při 190 stupních do růžova.

6. Na závěr posypeme moučkovým cukrem a pustíme se do nich.

Příprava domácí makové náplně

Makovou náplň připravíme tak, že přivedeme k varu mléko, do kterého následně nasypeme mák. Vaříme dokud nám mléko s mákem nezhoustne. Nakonec přidáme cukr krupice a rum.

Doufám, že Vám buchty budou chutnat.

Povidlové kynuté honzovské buchty

Kynuté buchty se švestkovými povidly

Tvarohové buchty - cukr

Dokonale lahodné kynuté buchty s tvarohovou náplní

zdroj: Foto a recept Jaroslava Fišarová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest