Příprava vosích hnízd je neodmyslitelnou součástí vánočního pečení a právě variace, které v sobě spojují oblíbenou margot čokoládu a vůni kokosu, dodají vašemu cukroví nový rozměr. Tento recept je snadný, nevyžaduje pečení a navíc přináší možnost si vyhrát s chutěmi i vzhledem. Pojďme si spolu projít celý proces a ponořit se do sladké vánoční atmosféry.
Varianta s margot čokoládou je skvělá pro milovníky této jedinečné chuti, zatímco kokosová verze vnese do cukroví tropický nádech. Tento recept je navíc úžasně flexibilní – můžete experimentovat s různými druhy krémů nebo těsta a tím si vytvořit své vlastní vánoční tradice.
Recept na margot a kokosová vosí hnízda
Ingredience pro přípravu
Margot vosí hnízda:
- 4 vychlazené tyčinky Margot
- 100 g másla
- 40 g mletých piškotů
- 100 g moučkového cukru
- 4 lžíce kvalitního kakaa
- 2 lžíce brandy
- celé piškoty
Kokosová vosí hnízda:
- 200 g strouhaného kokosu
- 40 g mletých piškotů
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce Salka
- 2 lžíce brandy
- 100 g másla
- Pikao
- vanilkový extrakt
- celé piškoty
Postup přípravy
1. Obě varianty si připravují stejně – v míse smícháme všechny ingredience a vypracujeme těsto.
2. Těstem naplníme formičky na vosí hnízda a koncem vařečky vytvoříme v kokosových vosích hnízdech prohlubeň na případnou náplň.
3. Naplníme kokosová hnízda Pikaem a všechna vosí hnízda podložíme piškoty.
Tradice vosích hnízd
Vosí hnízda mají v české vánoční tradici své pevné místo, ačkoli jejich historie není tak dlouhá jako u některých jiných druhů cukroví. Tento nepečený skvost se objevil až v průběhu 20. století, kdy se začalo více experimentovat s jednoduššími a rychlejšími recepty, které nebyly závislé na troubě. Vosí hnízda se rychle stala oblíbenou volbou díky své kombinaci lahodného krému, rumového aroma a vláčného těsta.
Symbolika vosích hnízd tkví i ve tvaru samotného cukroví. Malé kulaté „hnízdečko“ připomíná klid a teplo domova, což jsou přesně ty hodnoty, které Vánoce ztělesňují. V některých rodinách se hnízda dělají nejen na Vánoce, ale i jako součást jiných oslav, například k narozeninám či Silvestru.