Karamelová kolečka s vlašskými ořechy jsou voňavým, lahodným vánočním cukrovím, které přináší jedinečnou chuťovou kombinaci křupavého těsta, sladkého karamelu a jemných ořechů. Tento recept je dokonalým příkladem toho, jak mohou jednoduché ingredience vykouzlit chuťově nezapomenutelné cukroví – skvěle se hodí jak na slavnostní stůl, tak jako lahodné pohoštění pro hosty. Každý kousek přináší souhru textur a chutí, které se krásně doplňují, a je obtížné odolat si vzít další.

Recept na cukroví karamelová kolečka s vlašskými ořechy

Ingredience pro přípravu

  • 8 lžic cukru
  • 8 lžic mouky
  • 8 lžic minerální vody
  • 8 lžic oleje
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Krém do cukroví:

  • 250 g cukru
  • 250 g másla
  • 250 ml vody
  • 50 g mouky
  • rum

Zdobení a poleva:

  • 100 g hořké čokolády
  • vlašské ořechy

Postup přípravy

1. V míse smícháme všechny suroviny na těsto.

2. Vypracujeme hladké těsto a rozdělíme na 2 stejné části.

3. Pekáč vymažeme máslem a těsto rozválíme na silnější pláty.

4. Každý plát těsta upečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova.

5. Na mírném ohni zkaramelizujeme cukr a poté ho odstavíme.

6. Přidáme máslo, 100 ml vody a vrátíme na oheň.

7. Postupně přilejeme zbytek vody za stálého míchání a přisypeme mouku.

8. Mícháme do zhoustnutí, poté odstavíme a přidáme rum dle chuti.

9. Na jeden z vychladlých plátů těsta naneseme krém a na něj položíme druhý plát.

10. Dáme na pár hodin do lednice, následně vykrojíme skleničkou kolečka a poté pokapeme rozpuštěnou čokoládou a ozdobíme rozpůlenými ořechy.

Karamelová kolečka s vlašskými ořechy.
Zdroj: blikkruzs.blikk, Karamelová kolečka s vlašskými ořechy.

Půvab karamelových koleček

Karamelová kolečka s ořechy mají bohatou historii v cukrářském umění, kde se vždy těšila oblibě pro svou dokonalou kombinaci chutí a textur. Tento typ cukroví najdeme ve variantách po celé Evropě – ať už jde o švýcarské „Brunsli“ s čokoládovým karamelem nebo německé „Nussecken“ s nugátovou náplní. V české tradici představují karamelová kolečka elegantní pohoštění na sváteční stůl, které potěší svou elegancí i přirozenou sladkostí. Na Vánoce se obzvlášť dobře vyjímají mezi ostatními druhy cukroví, kde dodávají jedinečný zážitek s každým zakousnutím.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest