Každý rok, již od roku 2015, dne 23. listopadu slavíme Mezinárodní den ořechů kešu. Tento den je věnovaný oslavě tohoto dobrého a zdravého ořechu. Kešu jsou velmi oblíbené po celém světě. Kešu ořechy jsou plné živin, které prospívají našemu zdraví.
Ořechy kešu pocházejí z Brazílie, kde je původně objevili portugalští kolonizátoři v 16. století. Stromy kešu, se tak postupně rozšířily do dalších tropických oblastí, včetně Indie, Vietnamu a Afriky. Dnes jsou kešu ořechy oblíbené po celém světě, jejich využití je v mnoha kuchyních.
Kešu ořechy jsou bohaté na přírodní tuky, bílkoviny a vlákninu. Obsahují také minerály jako je hořčík, fosfor, zinek a vitamín K. Tyto složky podporují zdraví srdce, posilují imunitní systém a přispívají k udržení zdravých kostí a zubů.
Dne 23. listopadu s námi oslavte den kešu. Připravte si různé pokrmy, které obsahují ořechy kešu, jako jsou kešu máslo, kešu mléko nebo různé dezerty a saláty.
Jedním z jednoduchých způsobů, jak si vychutnat kešu ořechy, je připravit si domácí kešu máslo.
A co neobvyklého si z kešu ořechů připravit? Vyzkoušejte Recept na Kešu máslo
Stačí vám k tomu jen několik ingrediencí a pár minut času.
Potřebné ingredience:
- 2 šálky kešu ořechů
- 1-2 lžíce kokosového oleje (volitelné na dochucení)
- Špetka soli (volitelné na dochucení)
Postup:
1. Kešu ořechy rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10-15 minut, dokud nejsou zlatavé.
2. Necháme ořechy vychladnout a za pomocí mixeru je rozmixujeme dohladka. Celý proces trvá asi 15 minut, v průběhu mletí dělejte pauzy na dobu 2-3 minut.
3. Nyní máte základní máslo, které můžete různě dochucovat: medem, špetkou solí, kokosovým olejem, vanilkou, čokoládou apod. Následně dejte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici.