Dne 27. října milovníci sýrů na celém světě vzdávají hold jedinečnému Parmezánu. Tento den není jen oslavou jednoho z nejznámějších italských sýrů, ale také oslavou tradičního řemesla a historie, která sahá stovky let zpět.

Parmezán má své kořeny v severní Itálii, konkrétně v těchto oblastech Parma, Reggio Emilia, Modena a částí Bologne a Mantovy. Výroba tohoto sýra začala už ve 12. století, kdy mniši objevili, že mohou uchovávat mléko v podobě tvrdého sýra, který dlouho vydrží. Od té doby se Parmigiano Reggiano (nebo-li parmezán) stal nezbytnou součástí italské kuchyně.

Víte, co dělá parmezán tak výjimečným?

Je to jeho výroba, je totiž přísně regulovaná a každý sýr nese označení DOP (což znamená Denominazione d’Origine Protetta). Toto označení znamená, že musí být vyroben v uvedené oblasti a podle tradičních postupů. Každý bochník sýra zraje minimálně 12 měsíců, ale mnohdy i déle. Během doby zrání se vyvíjí jeho charakteristická chuť, která je intenzivní, oříšková a lehce pikantní.

Parmezán je nepostradatelnou součástí mnoha jídel, především italských. Od těstovin, jako je špagety carbonara, po risotto nebo polévky, do všech jídel přidává svou jedinečnou chuť. Parmezán můžete vyzkoušet i ve formě křupavých chipsů, nebo ho jednoduše nastrouhejte na čerstvě upečený chléb s olivovým olejem, nebo do zeleninových salátů.

Připojte se k oslavám dne parmezánu a uvařte si s námi nějaký z těchto uvedených receptů:

1
Brambory, hlavní ingredience na pečené bramborby
Obrázek: Pexels, Hlavní igredience potřebná na pečené brambory
Recept na chutné pečené brambory, obohacené o lahodný parmezán
Přejít na recept
  • Delikátní mrkvové noky s parmezánovou omáčkou
2
Recept na noky z mrkve a parmazánová omáčka
Obrázek: cooky.cz, Recept na noky z mrkve a parmazánová omáčka
Recept na Mrkvové noky s parmezánovou omáčkou
Přejít na recept
  • Parmezánová treska s tymiánem
3
Videorecpt, obrázek Parmezánová treska s tymiánem
Zdroj obrázku: cooky.cz, videorecept na Parmezánová treska s tymiánem
Recept na Parmezánovou tresku s tymiánem
Přejít na recept
  • Těstoviny s krémovou dýňovou omáčkou
4
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Foto: cooky.cz
Recept na těstoviny s krémovou dýňovou omáčkou
Přejít na recept
  • Domácí Caesar dresink
5
Domácí Caesar dresink
Zdroj: natashaskitchen, Krémový Domácí Caesar dresink
Recept na krémový, domácí Caesar dresink
Check out this recipe



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest