Jste vášnivými pěstiteli jahod nebo jste nečekaně přišli k velké jahodové úrodě? Pokud plánujete zamražení jahod na zimu a následné využití, přinášíme vám 5 skvělých tipů. Podle tohoto návodu zachováte čerstvost a chuť jahod, jakoby jste je právě utrhli. Každý z těchto způsobů má jisté výhody ohledně pozdějšího využití. Od dezertů, přes krémy až po plnění knedlíků. Pozorně si všechny projděte a vyberte ten nejvhodnější pro vás.

5 nejlepších tipů na zamražení jahod

1. Zmrazení v cukru

Zamražení jahod s cukrem.
Zdroj obrázku: gazdynja, Zamražení jahod s cukrem.
  • 1 kg jahod (ideálně menších velikostí)
  • 200 g cukru

1. Jahody smícháme v míse s cukrem a ihned přendáme do nádob.

2. Nádoby pevně uzavřeme víčky a vložíme do mrazáku.

3. Touto metodou zcela zachováte chuť, vůni, čerstvost i tvar.

2. Mražení ve vlastním pyré

Zamražení ve vlastním pyré.
Zdroj obrázku: gazdynja, Zamražení ve vlastním pyré.
  • jahody
  • cukr dle vaší chuti

1. Jahody rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré a poté přidáme cukr dle naší chuti.

2. Stěrkou promícháme ještě 3 minuty, aby se rozpustil cukr.

3. Omyté jahody vložíme do nádob a ty doplníme jahodovým pyré.

4. Uzavřeme víčky a dáme do mrazáku.

3. Mražení ve formě pyré

Zamražení ve formě pyré.
Zdroj obrázku: gazdynja, Zamražení ve formě pyré.
  • 1 kg jahod
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • cukr dle chuti

1. Všechny jahody rozmixujeme tyčovým mixérem, abychom získali pyré.

2. Do pyré přidáme cukr dle chuti, ideální je cca 200 – 300 g na 1 kg jahod.

3. Dále promícháme ještě 3 minuty, aby se rozpustil cukr a přidáme citronovou šťávu.

4. Pyré vložíme do nádob nebo silikonových forem a ty poté do mrazáku.

4. Zmrazení v sirupu

Zamražení v sirupu.
Zdroj obrázku: gazdynja, Zamražení v sirupu.
  • 1,5 kg jahod
  • 1 hrnek cukru
  • 1 l vody

1. Cukr si rozpustíme v teplé vodě.

2. Jahody rozložíme do nádob a doplníme je připraveným cukrovým sirupem.

3. Uzavřeme víčky a vložíme do mrazničky.

5. Zamražení celých bobulí

Zamražení celých jahod.
Zdroj obrázku: gazdynja, Zamražení celých jahod.

1. Jahody před zamražením dobře vysušíme.

2. Nádobu přikryjeme fólií a jahody rozložíme v jedné vrstvě tak, aby se nedotýkaly.

3. Nádobu s jahodami dáme do mrazáku a po několika hodinách je přendáme do sáčků na uskladnění. Poté již nehrozí, že se přilepí k sobě.

Živiny v zamražených jahodách?

Zmražené jahody si zachovávají většinu svých živin, pokud jsou zamražené správně. Pokud chcete opravdu minimalizovat dopad zamražení na jejich vitalitu, musíte je zamrazit rychle a zprudka. Uchovávejte je při teplotě -18°C nebo nižší.

Nejlepší recepty z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest