Jste vášnivými pěstiteli jahod nebo jste nečekaně přišli k velké jahodové úrodě? Pokud plánujete zamražení jahod na zimu a následné využití, přinášíme vám 5 skvělých tipů. Podle tohoto návodu zachováte čerstvost a chuť jahod, jakoby jste je právě utrhli. Každý z těchto způsobů má jisté výhody ohledně pozdějšího využití. Od dezertů, přes krémy až po plnění knedlíků. Pozorně si všechny projděte a vyberte ten nejvhodnější pro vás.
5 nejlepších tipů na zamražení jahod
1. Zmrazení v cukru
- 1 kg jahod (ideálně menších velikostí)
- 200 g cukru
1. Jahody smícháme v míse s cukrem a ihned přendáme do nádob.
2. Nádoby pevně uzavřeme víčky a vložíme do mrazáku.
3. Touto metodou zcela zachováte chuť, vůni, čerstvost i tvar.
2. Mražení ve vlastním pyré
- jahody
- cukr dle vaší chuti
1. Jahody rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré a poté přidáme cukr dle naší chuti.
2. Stěrkou promícháme ještě 3 minuty, aby se rozpustil cukr.
3. Omyté jahody vložíme do nádob a ty doplníme jahodovým pyré.
4. Uzavřeme víčky a dáme do mrazáku.
3. Mražení ve formě pyré
- 1 kg jahod
- 1 lžíce citronové šťávy
- cukr dle chuti
1. Všechny jahody rozmixujeme tyčovým mixérem, abychom získali pyré.
2. Do pyré přidáme cukr dle chuti, ideální je cca 200 – 300 g na 1 kg jahod.
3. Dále promícháme ještě 3 minuty, aby se rozpustil cukr a přidáme citronovou šťávu.
4. Pyré vložíme do nádob nebo silikonových forem a ty poté do mrazáku.
4. Zmrazení v sirupu
- 1,5 kg jahod
- 1 hrnek cukru
- 1 l vody
1. Cukr si rozpustíme v teplé vodě.
2. Jahody rozložíme do nádob a doplníme je připraveným cukrovým sirupem.
3. Uzavřeme víčky a vložíme do mrazničky.
5. Zamražení celých bobulí
1. Jahody před zamražením dobře vysušíme.
2. Nádobu přikryjeme fólií a jahody rozložíme v jedné vrstvě tak, aby se nedotýkaly.
3. Nádobu s jahodami dáme do mrazáku a po několika hodinách je přendáme do sáčků na uskladnění. Poté již nehrozí, že se přilepí k sobě.
Živiny v zamražených jahodách?
Zmražené jahody si zachovávají většinu svých živin, pokud jsou zamražené správně. Pokud chcete opravdu minimalizovat dopad zamražení na jejich vitalitu, musíte je zamrazit rychle a zprudka. Uchovávejte je při teplotě -18°C nebo nižší.