Léto je hlavně o grilování. I když je grilování běžné, moc lidí si netroufne tvrdit, že jsou v tom profíci. Ale nebojte, když budete dodržovat těchto pár základních pravidel, vždy se grilování vydaří.

Pojďme se tedy seznámit se 7 zlatými pravidly, které zaručí, že grilování vždy dopadne na jedničku s hvězdičkou.

  1. Příprava grilu

Předtím než zapálíte gril, ujistěte se, že je vše v dobrém stavu. Důkladně vyčistěte mřížku drátěným kartáčem, aby se odstranily všechny spálené zbytky nebo nečistoty. Papírovou utěrkou namočenou v oleji potřete omytou mřížku, ale nepřehánějte to, aby pak olej nekapal do plamenů a nevzplanul vám více oheň než byste si přáli.

  1. Předehřejte gril

Jakmile jsou mřížky čisté a naolejované, předehřejte gril alespoň 15 minut předem. Podle kuchařů, tento dlouhý čas předehřívání zajistí, že jsou mřížky dokonale horké, což umožňuje k zničení všech nežádoucích patogenů. Dále to také pomáhá vytvořit nepřilnavý povrch na mřížkách, je to tím že na mřížkách je hladší povrch, který vede k menšímu lepení. Když zkrátíte tento čas předehřívání můžete dopadnou tak, že jídlo se vám bude přichytávat a také vzhledově maso nebude vypadat dobře. Proto buďte trpělivý, uvidíte že se to vyplatí.

  1. Vytvořte si na grilu zóny

Některé pokrmy lze grilovat na vysokých teplotách: burgery, steaky a některá zelenina. Jiné pokrmy potřebují pomalejší grilování, aby dosáhlo správné vnitřní teploty: kuře, vepřové nebo velké kusy hovězího. Proto je důležité vytvořit přímé a nepřímé zóny grilování. Cílem je vytvořit na grilu oblasti, kde bude vyšší a nižší teplota. Pokud používáte plynový gril, může to znamenat jen snížení teploty na jedné straně. Pokud grilujete na uhlí, budete to chtít dát uhlí z jedné strany, aby mřížky přímo nad uhlím zůstaly velmi horké, zatímco mřížky, které nejsou přímo nad uhlím, ty nám vytvoří „chladnější zónu“. Dvouzónové nastavení není potřebné, pokud plánujete vařit jen hovězí burgery a párky.

  1. Osolte jídlo předem

Věděli jste, že když jídlo správně okořeníte, může to mít velký vliv i na jeho texturu? Podle šéfkuchaře Garvina, osolení masa 30 minut před grilováním umožňuje soli, aby pronikla do jídla, tím pádem zvýší zadržení vlhkosti a výsledkem jsou šťavnatější a chutnější grilované pokrmy. Předčasné osolení některých mas, jako je ryba, nikdy není dobrý nápad, protože sůl rybu vysuší. Dále předčasné osolení steaku není dobrý. Gavin říká, že bychom vždy před grilováním měli osušit povrch masa papírovou utěrkou, aby se odstranila přebytečná vlhkost. Pokud je maso mokré než ho dáte na gril, bude se vařit v páře místo grilování, a nikdo na grilovačce nechce vařené maso.

  1. Minimalizovat pohybování pokrmu po grilu

Jakmile je jídlo umístěno na mřížce grilu, je důležité ho nechat nějakou dobu na pokoji. Pohybováním jídla příliš brzo nebo často zabrání jeho správnému grilování a vytvoření těch krásných grilovacích značek – mřížek na pokrmu. Také, pokud se pokusíte pohybovat jídlem dříve, než se tyto značky vytvoří, je velká šance, že se pokrm přilepí k mřížkám a jídlo bude potrhané a zůstane na mřížce více zbytků po jídle. Pokud máte obavy, že by se mohlo vaše jídlo připalovat, zkuste zvednout jen roh pokrmu pomocí kleští a podívejte se pod něj. Pokud je jídlo dobře „označené“ mřížkou, je čas ho otočit. Pokud značky nejsou tmavé, pokrm není připraven na otočení, nechte ho být.

  1. Mějte přiklopený gril

Pokud aktivně nepohybujete jídlem na grilu, nechte víko od grilu zavřené. Jedním z důvodů je, že pokud vaříte na uhlí, zavřeným víkem zachycujeme kouřovou chuť v jídle. Zavřeným víkem zároveň zachycuje teplo a rovnoměrné vaření. Každým otevřením grilu se ztrácí několik stupňů tepla, což může výrazně prodloužit dobu grilování. Gril je jako trouba: pokud stále otevíráte a zavíráte dvířka ochlazuje se, a vaše jídlo tím trpí.

  1. Počkejte s glazováním

Pokud chcete, aby vaše jídlo mělo krásnou glazuru, nepotírejte tím maso ihned. Nejprve maso dejte na gril bez omáčky, neboť omáčky obvykle obsahují hodně cukru, který se snadno při vysokém žáru spálí. Pro nejlepší výsledek vyčkejte s glazováním, dokud není jídlo téměř hotové. Obvykle je nejlepší začínat s ním asi dvě minuty před tím, než plánujete jídlo sundat. Tento čas je dost dlouho na to, aby se glazura spojila s jídlem a lehce zkaramelizovala, ale ne dost dlouho na to, aby se spálila.

Jaké jsou vaše tipy na grilování, o které byste se chtěli podělit? Dejte nám vědět níže v komentářích.

2 naše oblíbené recepty na grilování

Havajské kuřecí špízy

7 Zlatých pravidel o grilování - Havajské kuřecí špízy
Obrázek: cooky.cz, 7 Zlatých pravidel o grilování –

Ingredience na 4 porce:

  • 1/2 hrnku barbecue omáčky
  • 1/3 hrnku sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce vinného octa
  • 2 lžičky sezamový olej
  • 2 stroužky česneku, prolisovaného
  • 1 polévková lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžička medu
  • sůl
  • 1 lžička chilli
  • 2 kuřecí prsa, nakrájená na kostičky
  • 2 hrnek na kostky nakrájeného ananasu
  • 2 zelené papriky, nakrájené na kostičky
  • 1 červená cibule, nakrájená na kostičky
    Na závěr:
  • 2 lžičky koriandru a rýži jako přílohu

Postup:

  1. Předehřejeme si gril nebo grilovací pánev na střední teplotu.
  2. Ve velké míse připravíme marinádu: barbecue omáčku, sójovou omáčku, ocet, olej, česnek, zázvor a med, vše promícháme dokud se ingredience nespojí. Dochutíme solí a chilli.
  3. Sestavíme špízy střídáním: kuřecího masa, ananasu, papriky a červené cibule. Položíme na plech a polijeme polovinou marinády.
  4. Špízy položíme na předehřátý gril a potřeme odloženou marinádou. Grilujeme pět minut z každé strany, při otočení opět potřeme marinádou.
  5. Grilujeme ještě pět minut, nebo dokud není kuře propečené.
  6. Podáváme s bílou rýží a posypem koriandru.

Kukuřice na mexický způsob

Kukuřice na mexický způsob - Grilování
Obrázek: cooky.cz, 7 Zlatých pravidel o grilování

Ingredience na 6 kusů kukuřic:

  • 6 klasů kukuřic
  • Rostlinný olej, na potření
  • 1/4 hrnku majonézy
  • 1/4 hrnku zakysané smetany
  • 1/3 hrnku strouhaného sýra
  • 3 lžičky chilli
  • Nakrájený čerstvý koriandr a plátky limetky k podávání

Postup:

  1. Předehřejeme si gril nebo grilovací pánev na středně vysokou teplotu.
  2. Grilujeme kukuřici a obracíme ze všech stran, aby byla hezky „opálená“, asi 10 minut.
  3. Mezitím si v malé misce smícháme majonézu a smetanu.
  4. Přeneseme kukuřici na talíř. Potřeme majonézovou směsí. Navrch dáme strouhaný sýr a chilli a koriandr. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě s plátky limetky.

Přejeme vám úspěšnou grilovací sezonu!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest