Napadlo vás někdy zkombinovat ananas a pekingské zelí? Přidáte-li k nim kvalitní sýr, získáte svěží, zdravý a vynikající salát. Pekingské zelí je díky jemným, šťavnatým listům lehké a svěží. Obsahuje velice málo kalorií, zato však hodně vody a vlákniny, představuje tedy oblíbenou surovinu vhodnou i pro dietní stravování. Jeho chuť se skvělým způsobem doplňuje s výraznějšími přísadami, v asijské kuchyni klasicky s kvalitní sójovou omáčkou či zázvorem, ale i se sladkými ovocnými tóny. Ananas patří k plodům, které pekingské zelí patřičně vyvažují svou sladkostí a zároveň nakyslostí. Navíc je bohatým zdrojem bromelainu, který napomáhá trávení bílkovin a má protizánětlivé účinky.

Pekingské zelí a ananas: Zdánlivě nezvyklá kombinace

Spojení pekingského zelí s ananasem vás možná překvapí, a to nejen chutí, ale i výživovou hodnotou. Hodí se do salátů, ale i k masu, do lehkých asijských stir-fry pokrmů nebo i do oblíbených wrapů. Je to tedy kombinace jako stvořená pro letní piknik! Sladkokyselá harmonie obou surovin tvoří osvěžující kontrast, jenž dokáže příjemně osvěžit a vzpružit. Navíc si díky této kombinaci můžete dopřát lehký a zdravý oběd nebo večeři. V našem salátu se sice objevuje majonéza, tu ale můžete nahradit například řeckým jogurtem. Zachováte tak sytost i zdroj bílkovin, zároveň ale pokrm odlehčíte. 

Ingredience na přípravu salátu z ananasu a pekingského zelí

  • Pekingské zelí – 500 g;
  • Konzervovaný ananas – 1 plechovka;
  • Tvrdý sýr – 150 g;
  • Majonéza – 150 g.
Obrázek k receptu: Ananas, sýr a pekingské zelí společně: Svěží a vynikající salát
Foto: YouTube/Užitečné menu, Recept na: Ananas, sýr a pekingské zelí společně: Svěží a vynikající salát

Postup přípravy salátu

  • Zelí, které jste nejdříve zbavili tvrdého košťálu, nakrájejte na malé kousky.
  • Vložte jej do větší mísy, ve které se vám bude dobře míchat salát.
  • Ananas nakrájejte na kostičky.
  • Nakrájený ananas přidejte do mísy k zelí.
  • Sýr nastrouhejte najemno.
  • Nastrouhaný sýr přidejte k ananasu a zelí.
  • Přidejte majonézu, opět řádně promíchejte.
  • Tip na servírování: Salát můžete podávat jak samotný, tak jako přílohu například ke grilovanému masu. Skvělý je i jako součást wrapů.
Obrázek k receptu: Červená řepa dvakrát jinak: barevná vitaminová bomba z naší zahrádky

Legendární saláty z červené řepy: Vitaminová nálož na stole, na které si pochutná celá rodina

Obrázek k receptu na salát z červeného zelí

Výborný zelný salát, který se skvěle hodí k jakémukoliv masu. Trvalo roky, než se recept rozšířil mezi lidi

Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest