Barevné zdobení perníčků jen sáčkem a bez trysky je jednoduchá metoda, která může být celkem dostupná, pokud si osvojíte pár základních technik. Roh sáčku musíte ustříhnout pod správním uhlem. Pokud budete zkoušet a experimentovat, určitě uspějete. Chce to jen trochu zručnosti a trpělivosti.
Budete k tomu potřebovat cukrářský sáček a pořádnou dobře udělanou cukrovou polevu no a samozřejmě potravinářské barvivo dle vaší volby, jaké barvy chcete na perníčkách vytvořit. Pokud nemáte cukrářský sáček, můžete použít obyčejný plastový sáček, kterému správně ustříhnete roh. Doporučuji si zdobení vyzkoušet na pečícím papíře, aby jste si osvojili tlak a pohyb ruky.
Návod a postup na Barevné zdobení perníků-jak nazdobit bez trysky, pouze sáčkem
Ingredience a pomůcky
- cukrářský sáček anebo obyčejný plastový sáček
- cukrářská poleva
- potravinářské barvy
- párátka
Postup
1. Připravíme si cukrářský sáček, případně ustříhneme roh plastového sáčku.
2. Naplníme sáček cukrářskou polevou, nepřeplňujeme ho, aby se nám dobře ovládal. Nejlepší je použít na každou z barev jiný sáček.
3. Ustříhneme malý kousek rohu, aby jsme mohli vytvářet jemné linie a detaily.
4. Držíme sáček svisle. nad povrchem perníku a pomalu tlačíme na polevu, aby vytvořila tenkou čáru. Můžeme tak kreslit obrysy, ornamenty, spirály nebo krajky.
5. Nejdříve obkreslíme tvar, který chceme vyplnit, poté vytlačíme do středu více polevy s rozetřeme jí špičkou sáčku nebo párátkem.
6. Použijeme různé sáčky s barevnými polevami. Na vlhkou základní polevu můžeme nanést kontrastní barvu a špičkou párátka vytvořit mramorování nebo vzory. Pokud nechceme docílit smíchání barev, musíme počkat, než základní barva uschne, poté nanášet jinou barvu.
7. Větší kapky děláme tak, že držíme sáček déle na jenom místě, malé tečky jemným zatlačením na sáček. Na zdobení můžete dále použít jak štětce, tak drobné jedlé kuličky.
8. Nazdobené perníky necháme zaschnout na rovném povrchu při pokojové teplotě 12-24 hodin.
Tip na. polevu
V misce smícháme 1 bílek, 150-200 g prosetého moučkového cukru, 1 KL citrónové šťávy pro zpevnění polevy, potravinářské barvivo pro docílení barev. Ušleháme bílek s cukrem a citrónem do husté polevy, Rozdělíme do misek a do každé přidáme kapku barviva dle volby.