V různých kulturách existují rozmanité varianty vánočních dortů. Například v Itálii je populární panettone, sladký chléb plný sušeného ovoce. Ve Velké Británii se připravuje ovocný dort s kandovaným ovocem a ořechy, často politý alkoholem a potažený marcipánem. Brusinkový vánoční dort tak představuje spojení tradičních ingrediencí s moderním pojetím dezertu, který osloví milovníky sladkostí po celém světě.

Při přípravě tohoto dortu je důležité správně vyvážit sladkost krému a kyselost brusinek, aby výsledná chuť byla harmonická. Použití čerstvých brusinek dodá dortu svěžest, zatímco sušené brusinky přinesou intenzivnější ovocnou chuť. Ozdobení dortu čerstvým rozmarýnem nejen zkrášlí dezert, ale také přidá jemný aromatický nádech, který překvapí vaše smysly.

Recept na sněhově bílý zasněžený brusinkový dort

Celková doba přípravy 4 h 30 minut.

Ingredience pro přípravu

Brusinky:

  • 240 ml vody
  • 200 g cukru
  • 4 hrnky celých brusinek

Dort a korpusy:

  • 360 g mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 90 g změklého másla
  • 120 ml oleje
  • 350 g cukru
  • 5 bílků pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 120 g plnotučné zakysané smetany
  • 120 ml plnotučného mléka
  • 1/2 lžíce octa

Sněhová poleva:

  • 400 g cukru
  • 82 g mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 480 ml plnotučného mléka
  • 450 g změklého másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup přípravy brusinkové omáčky

1. Ve velkém hrnci smícháme vodu a cukr a zahříváme na středně vysoké teplotě, dokud se cukr nerozpustí.

2. Přidáme brusinky do hrnce a přivedeme k varu za občasného míchání, dokud omáčka nezhoustne do konzistence džemu (asi 8–10 minut).

3. Přelijeme brusinkovou omáčku do misky a necháme ji vychladnout na pokojovou teplotu.

Brusinková omáčka.
Zdroj: eatsdelightful, Brusinková omáčka.

4. Před použitím chladíme alespoň 1 hodinu nebo do ztuhnutí pro snadnější manipulaci.

Příprava dortu

1. Dáme si předehřát troubu na 180°C a 2 kulaté dortové formy vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem.

2. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.

3. V jiné míse smícháme změklé máslo, olej a cukr. Tyto suroviny spolu vyšleháme.

4. Do této máslové směsi zašleháme bílky a poté přidáme zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a opět šleháme.

5. Přisypeme polovinu suchých ingrediencí a dobře je zapracujeme.

6. Ušleháme si spolu ocet s mlékem a vmícháme do těsta.

Do těsta zapracujeme máslo s octem.
Zdroj: eatsdelightful, Do těsta zapracujeme máslo s octem.

7. Přidáme zbytek suchých surovin a vypracujeme těsto.

8. Těsto rozdělíme rovnoměrně mezi obě dortové formy a pečeme v předehřáté troubě 20 – 25 minut.

9. Provedeme test špejlí a případně necháme péct déle.

10. Necháme zcela vychladnout na pokojovou teplotu a poté korpusy zabalené v potravinářské fólii dáme na 1 hodinu do mrazáku.

Postup přípravy sněhové polevy

1. V hrnci smícháme cukr, mouku a sůl a dobře vyšleháme.

2. Za stálého šlehání přiléváme mléko a poté dáme hrnec na střední teplotu.

3. Za stálého míchání vaříme do úplného rozpuštění cukru a mírného zhoustnutí. Potrvá to asi 10 minut.

4. Směs přesuneme do mísy a zakryjeme potravinářskou fólií. Necháme zcela vychladnout.

Zdroj: eatsdelightful, Přikryjeme potravinářskou fólií.

5. Ve velké míse ušleháme máslo a vychlazenou mléčnou směs za stálého šlehání po lžících přidáváme, dokud ji zcela nezapracujeme.

6. Přidáme vanilkový extrakt a také ho šleháním zapracujeme.

Vyšleháme polevu.
Zdroj: eatsdelightful, Vyšleháme polevu.

Dokončení

1. Každý korpus vodorovně rozpůlíme a získáme tak 4 kulaté korpusy.

2. První korpus dáme na servírovací tác, potřeme asi 1/2 hrnku polevy a rovnoměrně potřeme 1/3 brusinkové omáčky.

3. Položíme druhý korpus a celý proces opakujeme, dokud nám nezbyde žádný korpus.

4. Celkově na vnější stranu poskládaného dortu natřeme trochu polevy a dáme ho na hodinu do lednice.

5. Zbytek polevy zmrazíme a ozdobíme s ní vně dortu.

6. Dort ozdobíme pocukrovanými brusinkami a rozmarýnem.

Brusinkový vánoční dort.
Zdroj: eatsdelightful, Brusinkový vánoční dort.
Zasněžený dort.
Zdroj: eatsdelightful, Zasněžený dort.

Tipy pro servírování

Aby dort plně vynikl, podávejte jej s lehce oslazenou šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou. Skvěle se také hodí sklenka dezertního vína nebo šálek kvalitní kávy, které podtrhnou chuťové nuance tohoto výjimečného dezertu.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest