Luxusní francouzský dezert je známý díky svému neodolatelnému krému a fantastické karamelové vrstvě na povrchu. Narazíte na něj v mnoha lepších restauracích či cukrárnách. Jeho zvláštností je, že je výborný jak studený, tak při pokojové teplotě. Tento moderní a elegantní dezert je vhodnou položkou menu během jakékoliv oslavy nebo setkání s přáteli. Prohlédněte si recept jednoduchý a srozumitelný recept na Crème brûlée.

Recept na domácí Crème brûlée

Délka přípravy do 1h 30 min.

Ingredience pro přípravu

  • 150 g cukru
  • 1 l mléka
  • 6 žloutků
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup přípravy

Crème brûlée.
Zdroj obrázku: depositphotos, Crème brûlée.

1. Dáme si předehřát troubu na 150°C a připravíme si zapékací mísu nebo samostatné skleněné misky.

2. V mísa na sporáku si rozpustíme 50 g cukru a necháme karamelizovat do měděné barvy. Nesmíme však cukru spálit.

3. Pootáčíme mísu tak, aby zkaramelizovaný cukr rovnoměrně pokryl stěny.

4. V jiné velké míse si vyšleháme žloutky se 100 g cukru, dokud nezhoustne.

5. V malém hrnci si ohřejeme mléko, ale nesmí se vařit.

6. Ohřáté mléko pozvolna nalejeme se vyšlehané žloutky za stálého míchání.

7. Přidáme vanilkový extrakt a dobře promícháme.

8. Tuto směs nalejeme do zapékací mísy nebo bábovkové formy a tu pak vložíme do hlubšího plechu.

9. Plech nalejeme horkou vodou do poloviny formy a tím vytvoříme vodní lázeň.

10. Pečeme v předehřáté troubě 40 – 50 minut, dokud krém na okraji mírně nezhnědne.

11. Po dopečení necháme zchladnout na pokojovou teplotu a následně přikryjeme a dáme na 2 hodiny do lednice.

12. Poté vyklopíme na talíř a ozdobíme připraveným karamelem.

Historie Crème brûlée

Crème brûlée znamená v překladu „spálený krém“ a své kořeny má samozřejmě ve Francii. Poprvé se o něm zmiňuje v kuchařce ze 17. století. Některé národy, zejména Angličané a Španělé, tvrdí, že podobné dezerty připravovaly také.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest