Luxusní francouzský dezert je známý díky svému neodolatelnému krému a fantastické karamelové vrstvě na povrchu. Narazíte na něj v mnoha lepších restauracích či cukrárnách. Jeho zvláštností je, že je výborný jak studený, tak při pokojové teplotě. Tento moderní a elegantní dezert je vhodnou položkou menu během jakékoliv oslavy nebo setkání s přáteli. Prohlédněte si recept jednoduchý a srozumitelný recept na Crème brûlée.
Recept na domácí Crème brûlée
Délka přípravy do 1h 30 min.
Ingredience pro přípravu
- 150 g cukru
- 1 l mléka
- 6 žloutků
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup přípravy
1. Dáme si předehřát troubu na 150°C a připravíme si zapékací mísu nebo samostatné skleněné misky.
2. V mísa na sporáku si rozpustíme 50 g cukru a necháme karamelizovat do měděné barvy. Nesmíme však cukru spálit.
3. Pootáčíme mísu tak, aby zkaramelizovaný cukr rovnoměrně pokryl stěny.
4. V jiné velké míse si vyšleháme žloutky se 100 g cukru, dokud nezhoustne.
5. V malém hrnci si ohřejeme mléko, ale nesmí se vařit.
6. Ohřáté mléko pozvolna nalejeme se vyšlehané žloutky za stálého míchání.
7. Přidáme vanilkový extrakt a dobře promícháme.
8. Tuto směs nalejeme do zapékací mísy nebo bábovkové formy a tu pak vložíme do hlubšího plechu.
9. Plech nalejeme horkou vodou do poloviny formy a tím vytvoříme vodní lázeň.
10. Pečeme v předehřáté troubě 40 – 50 minut, dokud krém na okraji mírně nezhnědne.
11. Po dopečení necháme zchladnout na pokojovou teplotu a následně přikryjeme a dáme na 2 hodiny do lednice.
12. Poté vyklopíme na talíř a ozdobíme připraveným karamelem.
Historie Crème brûlée
Crème brûlée znamená v překladu “spálený krém” a své kořeny má samozřejmě ve Francii. Poprvé se o něm zmiňuje v kuchařce ze 17. století. Některé národy, zejména Angličané a Španělé, tvrdí, že podobné dezerty připravovaly také.