Pracny jsou cukrovím, které jako by bylo předurčené k vyvolávání nostalgických vzpomínek. Pečení těchto malých „tlapiček“ v našich končinách patří ke starým vánočním zvykům, které přináší příjemnou vůni a útulné vzpomínky na společně strávené chvíle v kuchyni. Ať už jde o vzpomínky na maminku nebo babičku, která vás jako malé dítě nechávala olizovat prsty od sladkého těsta, nebo na dědečka, který jako první ochutnal čerstvě upečené kousky.

Navíc jsou pracny skvělým cukrovím k uchovávání. Postupem času získávají jemnější strukturu a chutě se propojují do harmonického celku. Stačí je uložit do plechové dózy s cukrem a nechat několik dní odpočívat. Každý kousek pak doslova voní po Vánocích.

Recept na pracny neboli medvědí tlapky z mandlové mouky

Ingredience pro přípravu

Délka pečení v troubě 20 minut.

  • 350 g hladké mouky
  • 210 g moučkového cukru
  • 4 lžíce kakaa
  • 100 g mletých mandlí
  • 35 g mandlové mouky
  • 1 žloutek
  • 250 g Hery

Postup přípravy

1. Na pracovní plochu si nasypeme mouky, moučkový cukr, kakao, mleté mandle a přidáme žloutek a nakrájenou Heru.

Připravíme si suroviny.
Připravíme si suroviny.

2. Ručně vypracujeme hladké těsto, které poté zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na 3 hodiny do lednice.

Těsto si můžeme rozdělit na menší části.
Těsto si můžeme rozdělit na menší části.

3. Z těsta postupně odštipujeme kousky těsta a plníme jimi formičky na pracny.

Naplníme formičky.
Naplníme formičky.

4. Formy vyskládáme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 150°C asi 20 minut.

Upečeme pracny.
Upečeme pracny.

5. Zchladlé pracny vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Proč jméno “pracny”?

Název “pracny” odkazuje na práci s těstem, které je potřeba důkladně vtlačit do formiček. Právě tyto formičky se u nás začaly hojně vyrábět v 19. století, a to hlavně ze železa a mosazi, což podpořilo rozšíření cukroví v českých zemích.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest