Pracny jsou cukrovím, které jako by bylo předurčené k vyvolávání nostalgických vzpomínek. Pečení těchto malých „tlapiček“ v našich končinách patří ke starým vánočním zvykům, které přináší příjemnou vůni a útulné vzpomínky na společně strávené chvíle v kuchyni. Ať už jde o vzpomínky na maminku nebo babičku, která vás jako malé dítě nechávala olizovat prsty od sladkého těsta, nebo na dědečka, který jako první ochutnal čerstvě upečené kousky.
Navíc jsou pracny skvělým cukrovím k uchovávání. Postupem času získávají jemnější strukturu a chutě se propojují do harmonického celku. Stačí je uložit do plechové dózy s cukrem a nechat několik dní odpočívat. Každý kousek pak doslova voní po Vánocích.
Recept na pracny neboli medvědí tlapky z mandlové mouky
Ingredience pro přípravu
Délka pečení v troubě 20 minut.
- 350 g hladké mouky
- 210 g moučkového cukru
- 4 lžíce kakaa
- 100 g mletých mandlí
- 35 g mandlové mouky
- 1 žloutek
- 250 g Hery
Postup přípravy
1. Na pracovní plochu si nasypeme mouky, moučkový cukr, kakao, mleté mandle a přidáme žloutek a nakrájenou Heru.
2. Ručně vypracujeme hladké těsto, které poté zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na 3 hodiny do lednice.
3. Z těsta postupně odštipujeme kousky těsta a plníme jimi formičky na pracny.
4. Formy vyskládáme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 150°C asi 20 minut.
5. Zchladlé pracny vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.
Proč jméno “pracny”?
Název “pracny” odkazuje na práci s těstem, které je potřeba důkladně vtlačit do formiček. Právě tyto formičky se u nás začaly hojně vyrábět v 19. století, a to hlavně ze železa a mosazi, což podpořilo rozšíření cukroví v českých zemích.