Francouzské bagety, symbol elegance a kulinářské kultury Francie, jsou mnohem více než jen obyčejné pečivo! Křupavá kůrka a nadýchaný vnitřek s jemnými bublinkami jsou výsledkem trpělivosti, lásky k detailům a poctivé práce. Tato domácí bageta se vám bude náramně hodit na silvestrovský večírek a jednohubky nebo chlebíčky. A když to nebude silvestr, tak jakákoliv jiná oslova, kde bagetu využijete.

Vychutnat si čerstvě upečenou bagetu je zážitek, který se nedá srovnat s ničím jiným. Když ji vytáhnete z trouby a posloucháte, jak její kůrka jemně praská, víte, že jste si právě vytvořili něco výjimečného. Přestože se jedná o ikonické pečivo, možnosti jeho využití jsou neomezené – může se stát hlavní hvězdou snídaně, základem sendviče nebo dokonalým doplňkem k polévkám a omáčkám, oslavám.

Recept na domácí francouzské bagety

Délka kynutí 1 hodina, délka pečení 20 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 300 g mouky
  • 4 g droždí
  • 5 g cukru
  • 5 g soli
  • 190 ml vody
  • 50 ml oleje

Navíc na potření:

  • 50 ml vody
  • 30 g mouky

Postup přípravy

1. Nejdříve si v míse smícháme úplně všechny suroviny kromě oleje a vypracujeme hladké těsto.

2. Hotové těsto polejeme olejem ze všech stran a necháme pod utěrkou kynout na teplém místě 40 minut.

Těsto potřeme olejem a necháme kynout.
Těsto potřeme olejem a necháme kynout.

3. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly a z každého dílu vyválíme hada dlouhého asi 20 cm.

Vytvarujeme hady a dáme na plech.
Vytvarujeme hady a dáme na plech.

4. Hady z těsta vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme dalších 20 minut dokynout.

5. Mezitím si dáme předehřát troubu na 230°C.

6. Po vykynutí potřeme hady ještě vodou a posypeme asi 30 g mouky.

7. Nakonec do nich uděláme nožem typické šikmé zářezy, kterými se francouzské bagety vyznačují.

8. Na spodek trouby položíme hlubší plech nebo pekáč s vodou.

8. Plech s bagetami vložíme do předehřáté trouby nad plech s vodou a pečeme 20 minut dozlatova.

Francouzskou bagetu podáváme také jako sendvič.
Francouzskou bagetu podáváme také jako sendvič.

Zkuste experimentovat

Pokud chcete své bagety pozvednout na další úroveň, můžete experimentovat s přidáním bylinek, česneku nebo sýra. Ať už je připravíte jakkoliv, jejich vůně a chuť vás přenesou přímo do ulic Paříže, kde se zastavíte na rohu pekařství a vychutnáte si kousek Francie.

Mohlo by Vás zajímat:



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest