Francouzské bagety, symbol elegance a kulinářské kultury Francie, jsou mnohem více než jen obyčejné pečivo! Křupavá kůrka a nadýchaný vnitřek s jemnými bublinkami jsou výsledkem trpělivosti, lásky k detailům a poctivé práce. Tato domácí bageta se vám bude náramně hodit na silvestrovský večírek a jednohubky nebo chlebíčky. A když to nebude silvestr, tak jakákoliv jiná oslova, kde bagetu využijete.
Vychutnat si čerstvě upečenou bagetu je zážitek, který se nedá srovnat s ničím jiným. Když ji vytáhnete z trouby a posloucháte, jak její kůrka jemně praská, víte, že jste si právě vytvořili něco výjimečného. Přestože se jedná o ikonické pečivo, možnosti jeho využití jsou neomezené – může se stát hlavní hvězdou snídaně, základem sendviče nebo dokonalým doplňkem k polévkám a omáčkám, oslavám.
Recept na domácí francouzské bagety
Délka kynutí 1 hodina, délka pečení 20 minut.
Ingredience pro přípravu
- 300 g mouky
- 4 g droždí
- 5 g cukru
- 5 g soli
- 190 ml vody
- 50 ml oleje
Navíc na potření:
- 50 ml vody
- 30 g mouky
Postup přípravy
1. Nejdříve si v míse smícháme úplně všechny suroviny kromě oleje a vypracujeme hladké těsto.
2. Hotové těsto polejeme olejem ze všech stran a necháme pod utěrkou kynout na teplém místě 40 minut.
3. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly a z každého dílu vyválíme hada dlouhého asi 20 cm.
4. Hady z těsta vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme dalších 20 minut dokynout.
5. Mezitím si dáme předehřát troubu na 230°C.
6. Po vykynutí potřeme hady ještě vodou a posypeme asi 30 g mouky.
7. Nakonec do nich uděláme nožem typické šikmé zářezy, kterými se francouzské bagety vyznačují.
8. Na spodek trouby položíme hlubší plech nebo pekáč s vodou.
8. Plech s bagetami vložíme do předehřáté trouby nad plech s vodou a pečeme 20 minut dozlatova.
Zkuste experimentovat
Pokud chcete své bagety pozvednout na další úroveň, můžete experimentovat s přidáním bylinek, česneku nebo sýra. Ať už je připravíte jakkoliv, jejich vůně a chuť vás přenesou přímo do ulic Paříže, kde se zastavíte na rohu pekařství a vychutnáte si kousek Francie.
Mohlo by Vás zajímat:
- recept na Bagetu plněnou italskou klobásou a paprikou
- Rozpečený camembert s bazalkovým pestem a česnekem
- Zapečené bagetky v troubě se směsí ze salámu, sýru a vajíčka