Kombinace různých druhů zeleniny přináší bohatou chuťovou paletu, kterou ocení každý milovník kyselých a pikantních chutí. Tento recept není pouze o výrobě trvanlivého pokrmu – je to příležitost vytvořit si zásoby, které přináší kousek léta do každého ročního období. Jakmile jednou ochutnáte domácí nakládanou zeleninu, už se vám kupované verze budou zdát jen slabým odvarem.

Ať už se rozhodnete udělat větší nebo menší várku, uvidíte, že tato nakládaná zelenina nikdy dlouho nevydrží. Je výborná k masům, na obložené talíře nebo jen tak na zobání. Krásně ozdobí stůl při jakékoli příležitosti a přinese do jídla něco navíc.

Recept na domácí nakládanou zeleninovou čalamádu – plná chutí a vitamínů

Ingredience pro přípravu

  • 3 kg cuket
  • 2,5 kg mrkve
  • 5 červených kapií
  • 2 feferonky
  • 2,5 lžíce soli
  • 2,5 lžíce cukru
  • 225 ml octa
  • 225 ml oleje
  • česnek
  • bazalka
  • koriandr
  • mletá červená paprika

Postup přípravy

1. Očištěné cukety a mrkve nastrouháme na tenké nudličky.

Cuketu nastrouháme na nudličky.
Cuketu nastrouháme na nudličky.

2. Stroužky česneku rozmačkáme čepelí nože a nasekáme nadrobno.

3. Kapie zbavíme jader a nakrájíme na tenké nudličky.

4. Feferonky nakrájíme na malá tenká kolečka a čerstvou bazalku nadrobno nasekáme.

Nasekáme bazalku.
Nasekáme bazalku.

5. Všechnu tuto zeleninu smícháme v hluboké pánvi nebo hrnci a dochutíme ji solí a cukrem.

6. K zelenině přilejeme ocet a rozehřátý olej a dobře promícháme.

7. Během míchání přisypeme 20 g koriandru a mleté červené papriky.

8. Nyní necháme zeleninu takto odstát 10 minut a jakmile zelenina pustí šťávu, začneme plnit sterilované sklenice.

Naplníme zeleninou sklenice.
Naplníme zeleninou sklenice.

9. Naplněné sklenice rovnoměrně zalejeme šťávou ze zeleniny a závity sklenic otřeme papírovým ubrouskem.

10. Sklenice dobře uzavřeme a vložíme je do hlubokého hrnce vyloženého kuchyňskou utěrkou.

Sklenice vyskládáme na utěrku do hrnce.
Sklenice vyskládáme na utěrku do hrnce.

11. Sklenice v hrnci zalejeme horkou vodou až po úroveň víček a přivedeme k varu.

12. Vytáhneme z vodní lázně a znovu víčka přetáhneme.

13. Sklenice otočíme dnem vzhůru, přikryjeme utěrkou nebo dekou a necháme takto do druhého dne.

14. Uchováváme na chladném a tmavém místě.

Plné vitamínů na zimu

Nakládaná zelenina je skvělým zdrojem vitamínů na zimu. Díky octovému nálevu si zelenina udrží mnoho svých prospěšných látek, včetně vitamínů A, C a různých minerálů. Mrkev přináší beta-karoten, který podporuje imunitní systém a zdraví očí, cuketa zase vitamín C, a papriky jsou známé také vysokým obsahem vitamínu C, který je klíčový pro odolnost proti nachlazení.

Kromě toho nakládaná zelenina obsahuje i antioxidanty, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům. A tak kromě skvělé chuti dodá tělu i výživovou podporu, což oceníme zejména během chladných měsíců, kdy je přístup k čerstvé zelenině omezený.



Write A Comment

Připnout na Pinterest