Předpokládáme, že mezi námi není nikdo, kdo ještě neochutnal v cukrárně vanilkový větrník. A ti z vás, kteří jich ochutnali již více, jistě potvrdí, že kvality různých větrníků se značně, ne-li extrémně liší. V žádném případě se nedá srovnat větrník ze supermarketu s větrníkem v luxusní cukrárně. Ať již máte s touto sladkou dobrotou jakékoliv zkušenosti, podle tohoto receptu si připravíme ty nejlepší větrníky s lahodným vanilkovým krémem – domácí.
Recept na domácí větrníky s vanilkovým krémem
Délka pečení v troubě 20 minut.
Ingredience pro přípravu
Krém:
- 500 ml mléka
- 100 g másla
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
- vanilkový nebo vanilinový cukr dle chuti
Těsto:
- 120 g mouky
- 3 – 4 vejce
- 80 g másla
- 100 ml vody
- 100 ml mléka
- špetka cukru
- špetka soli
Postup přípravy krému
1. V hrnci si smícháme vejce a cukr a následně přimícháme kukuřičný škrob a vanilkový cukr.
2. Přilejeme mléko a za stálého míchání vaříme, dokud nám krém nezhoustne.
3. Jakmile máme hotový krém, nalejeme do skleněné mísy, zakryjeme potravinářkou fólií a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
Postup přípravy těsta
1. Do hrnce nalejeme vodu, mléko a přidáme máslo, cukr a sůl.
2. Promícháme a vaříme do rozpuštění másla.
3. Odstavíme a zapracujeme mouku.
4. Dáme opět vařit a za stálého míchání vytvoříme těsto, které po uvaření necháme zchladnout v míse.
5. Postupně přidáváme rozšlehaná vejce a dobře je zamícháme.
6. Hotové těsto přendáme do cukrářského sáčku a na plechu vyloženém pečícím papírem vytvoříme čtvercové volánky.
7. Pečeme 20 minut dozlatova v předehřáté troubě na 190°C.
8. Jakmile máme upečeno, každý kousek rozkrojíme napůl tak, abychom je mohli naplnit krémem.
9. Když máme naplněno, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Tip na polevu
Chcete-li si větrníky dozdobit nebo vylepšit, zkuste místo moučkového cukru polevu. Takovou nejznámější polevou na větrníky je určitě karamelová poleva. Pokud nehovíte karamelové chuti, zkuste čokoládovou. Fantazii se meze nekladou, vždy koneckonců záleží na vašich preferencích. Důležité je, aby vám chutnalo.