Zapomeňte na kupované občerstvení a pusťte se do přípravy domácích pražených slunečnicových a dýňových semínek s oříšky! Tato lahodná a zdravá pochoutka je perfektním doplňkem k večernímu posezení s přáteli nebo jako rychlá svačina pro vaše děti. Dochucená slanou sójovou omáčkou nebo svěžím umeocetem, tyto semínka rozhodně zaujmou svým výrazným chutěmi a křupavostí. Pojďme se podívat, jak je jednoduché a zábavné je připravit doma! Tato semínka jsou skvělé na zobaní jen tak samotné, ale výborně se hodí i do krémových polévek, například dýňové polévky.
Domací pražená semínka a oříšky
Potřebné vybavení
- Pánev
Suroviny
- lněná semínka
- dýňová semínka
- kešu ořechy
- sůl (volitelné, dle chuti)
- sójová omáčka (volitelné, dle chuti)
- ume ocet (volitelné, dle chuti)
Postup
- Semínka a oříšky vložíme na chvíli do vody a poté zcedíme nebo přímo nasypeme do síta a proplachujeme chvíli vodou.
- Nasucho bez oleje nasypeme semínka na rozpálenou pánev a pomalu pražíme tak, aby se nepřipalovala, zhruba 15 minut nebo dokud nezačnou semínka pukat či oříšky chytat pěknou praženou barvu.
- Před koncem pražení dochutíme buď solí nebo sójovou omáčkou, pokud máte rádi sladkokyselou chuť, tak zkuste i ume ocet. Promícháme a krátce ještě pražíme.
Obrázek: cooky.cz
- Semínka a oříšky sesypeme z pánve do misky a podáváme.