Znáte pruhované cukroví hřebínky? Já jsem o tomto dezertu nebo spíš typu cukroví dříve neslyšela. Znala jsem kdysi řezy Den a noc, ale tohle? Vypadá velice zajímavě a na vánočním stole se budou hřebínky určitě krásně vyjímat, protože jsou zvláštní a chutné zároveň. Svým výrazným dvoubarevným vzhledem upoutají určitě každého mlsouna a při jejich pečení si také dokonale vyhrajete. Pojďme si upéct cukroví Den a Noc – je výborné.

Recept na cukroví Den a noc hřebínky

Ingredience k přípravě

  •  300 g hladké mouky
  • 180 g másla nebo margarínu
  • 90 g moučkového cukru
  • špetku soli
  • 1/2 PL citronové kůry
  • 3 žloutky
  • půl balíčku vanilkového cukru,
  • 1 lžíce kakaa
  • marmeláda na náplň

Postup

1. V misce smícháme prosetou mouku, moučkový cukr, sůl nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr. Přidáme žloutky a máslo. Rukou uhněteme hladké těsto.

2. Těsto rozdělíme na pětiny a do jedné pětiny těsta přidáme kakao a řádně znovu prohněteme. Z obou těst vytvoříme bochník a zabalený dáme na 30 minut odpočinoust do lednice.

3. Poté na válu vyválíme obě těsta, světlé trochu (ještě jej budeme válet později), tmavé na tloušťku asi 2 mm.

Těsto rozdělíme na pětiny a 1/5 obarvíme kakaem.
Těsto rozdělíme na pětiny a 1/5 obarvíme kakaem.
Obě těsta vyválíme.
Obě těsta vyválíme

4. Z hnědého těsta nařežeme proužky, které položíme na světlé těsto. Snažíme se ponechat mezi pruhy přibližně stejnou vzdálenost, jako jsou silné hnědé pruhy. Zatlačíme je dolů a poté je pomocí 
válečku spojujeme se světlým těstem. Z pruhovaného těsta vykrajujeme vykrajovátkem hřebínky.

Nařežeme hnědé proužky a těsta smícháme.
Nařežeme hnědé proužky a těsta smícháme.
Vykrajujeme hřebínky.
Vykrajujeme hřebínky.

5. Zbylé těsto smícháme do koule, vyválíme a vyrobíme mramorové sušenky.

Slepíme marmeládou,
Slepíme marmeládou.

6. Cukrové pečeme na plech s pečícím papírem ve vyhřáté troubě na 175 stupňů cca 10 minut.

7. Hřebínky slepíme marmeládou a konce můžeme namočit v čokoládové polevě.

Obrázek receptu na Den a noc hřebínky.
Recept na Den a noc hřebínky.

Doporučení

 Pokud nemáte tento hřeben (jako u kohouta) tvar, použijte cokoliv, co vám přijde pod ruce.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest