Znáte pruhované cukroví hřebínky? Já jsem o tomto dezertu nebo spíš typu cukroví dříve neslyšela. Znala jsem kdysi řezy Den a noc, ale tohle? Vypadá velice zajímavě a na vánočním stole se budou hřebínky určitě krásně vyjímat, protože jsou zvláštní a chutné zároveň. Svým výrazným dvoubarevným vzhledem upoutají určitě každého mlsouna a při jejich pečení si také dokonale vyhrajete. Pojďme si upéct cukroví Den a Noc – je výborné.
Recept na cukroví Den a noc hřebínky
Ingredience k přípravě
- 300 g hladké mouky
- 180 g másla nebo margarínu
- 90 g moučkového cukru
- špetku soli
- 1/2 PL citronové kůry
- 3 žloutky
- půl balíčku vanilkového cukru,
- 1 lžíce kakaa
- marmeláda na náplň
Postup
1. V misce smícháme prosetou mouku, moučkový cukr, sůl nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr. Přidáme žloutky a máslo. Rukou uhněteme hladké těsto.
2. Těsto rozdělíme na pětiny a do jedné pětiny těsta přidáme kakao a řádně znovu prohněteme. Z obou těst vytvoříme bochník a zabalený dáme na 30 minut odpočinoust do lednice.
3. Poté na válu vyválíme obě těsta, světlé trochu (ještě jej budeme válet později), tmavé na tloušťku asi 2 mm.
4. Z hnědého těsta nařežeme proužky, které položíme na světlé těsto. Snažíme se ponechat mezi pruhy přibližně stejnou vzdálenost, jako jsou silné hnědé pruhy. Zatlačíme je dolů a poté je pomocí
válečku spojujeme se světlým těstem. Z pruhovaného těsta vykrajujeme vykrajovátkem hřebínky.
5. Zbylé těsto smícháme do koule, vyválíme a vyrobíme mramorové sušenky.
6. Cukrové pečeme na plech s pečícím papírem ve vyhřáté troubě na 175 stupňů cca 10 minut.
7. Hřebínky slepíme marmeládou a konce můžeme namočit v čokoládové polevě.
Doporučení
Pokud nemáte tento hřeben (jako u kohouta) tvar, použijte cokoliv, co vám přijde pod ruce.