Dnes jsem připravovala kakaovou roládu a přidala jsem do těsta i kapku likéru, což běžně nedělám. Samozřejmě nechybí ani sníh z bílků. Víte o tom, že slovo roláda pochází z francouzského „rouler“, což znamená rolovat nebo stočit. Ono i samotné české označení tohoto dezertu napovídá, jak se připravuje, tak jen malinký vhled do historie. Obvykle roládu připravujeme z piškotového, kakaového nebo ořechového těsta, které se po upečení stočí spolu s náplní do tvaru spirály a roláda je na světě.
Já jsem si v tomto receptu na roládu připravila náplň bílou – z mascarpone a běžné bílé čokolády z obchodu jsem si připravila krém. Náplně mohou být různorodé od obyčejné marmelády, po máslové, pudinkové anebo čokoládové či tvarohové. Tady se meze nekladou, proto je tento dezert velice vděčný a praktický. Na povrchu bývá navíc ještě poleva nebo krém. Zdobíme strouhanou čokoládou jako v tomto případě, šlehačkou, ovocem, moučkovým cukrem nebo kakaem. Dnes si jednu variantu rolády upečeme spolu, tak pojďte na to.
Recept na dvoubarevnou roládu
Ingredience na přípravu
Kakaové těsto
- 5 vajec
- 140 g moučkového cukru
- 130 g hladké mouky
- 2 PL kakaa
- 2 PL likéru nebo rumu (dle volby)
Náplň do rolády
- 2 bílé čokolády
- 500 g sýru Mascarpone
- na zdobení tmavá čokoláda (hobliny)
Postup přípravy
1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme tuhý sníh.
2. Žloutky vyšleháme s cukrem a likérem do pěny, přidáme mouku a kakao a zamícháme.
3. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
4. Těsto zarovnáme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10 minut.
5. Po upečení přeložíme na vlhkou utěrku, stáhneme pečící papír a srolujeme. Srolovanou necháme v utěrce vychladnout.
6. Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, vychladíme a vyšleháme se sýrem Mascarpone.
7. Roládu rozvineme, natřeme hotovým vychlazeným krémem a srolujeme.
8. Povrch celé rolády potřeme krémem a posypeme hoblinama z tmavé čokolády.
Tipy pro dokonalou roládu
Dokonalost rolády zabezpečí správné stočení – stáčet za tepla, jinak popraská, nadýchané těsto, kvalitní náplň a závěrečné zchlazení.
Zdroj: redakce cooky.cz, částečně upraveno AI